Kincseket szállíthatott a dán tengerszoros mélyén megtalált náci tengeralattjáró - Érdekes.info

Kincseket szállíthatott a dán tengerszoros mélyén megtalált náci tengeralattjáró

Második világháborús, ritka náci tengeralattjáró roncsát találták Dánia vizeiben, a Skagerrak tengerszorosban. “Ez egy nagyon különleges tengeralattjáró. Ez volt a legmodernebb ilyen jármű, amelyet a németek a háború során építettek. Túlmutatott saját korán” – mondta a Jütlandi Haditengerészeti Múzeum igazgatója.

Kép: NASA Goddard Space Flight Center/flickr

A múzeum kutatói megvizsgálták és feltérképezték az Északi-tengerben lévő roncsot. A tengerfenék szkennelése során tűnt fel az U-3523-as jelű, XXI típusú tengeralattjáró Skagentől 10 tengeri mérfölddel északra – közölte az intézmény.

A tengeralattjárót 1945. május 6-án, két nappal az európai háború vége előtt süllyesztette el egy brit repülőgép. Egy nappal korábban már kapituláltak a német csapatok Dániában, Észak-Németországban és Hollandiában, ezért a szakértők úgy vélik, hogy a tengeralattjáró nem hadi bevetésen volt, hanem éppen menekült.

XXI típusú U-3008-as tengeralattjáró
XXI típusú U-3008-as tengeralattjáró / Kép: Wikimedia Commons

A háború utáni rejtélyek

A háború után az a hír járta, hogy a nácik tengeralattjáróik fedélzetén értékes rakománnyal, például arannyal és festményekkel megrakodva Dél-Amerika irányába menekültek. De azt, hogy e tengeralattjáró utolsó útjának célja is ez lett volna, senki sem tudja biztosan. Nem tudni azt sem, hogy a fedélzeten voltak-e értéktárgyak vagy olyan utasok, akik nem tartoztak az 58 fős legénységhez – közölte a múzeum. Egyelőre nem tervezik, hogy ezen kérdések megválaszolása érdekében felhozzák a tengeralattjárót a 123 méteres mélységből.

A világháború során csak két XXI típusú tengeralattjárót vetettek be: a másik Bremerhavenben van kiállítva. Ezek az első nagyobb tengeralattjárók, amelyek egy akkor újonnan alkalmazott technológiának köszönhetően tovább voltak képesek víz alatt maradni. A múzeum szerint a most felfedezett jármű megállás nélkül eljuthatott volna Dél-Amerikába.

XXI típusú U-hajók és egy Type VII U-hajó
XXI típusú U-hajók és egy Type VII U-hajó / Kép: Wikimedia Commons/uboataces.com

A dán partok előtt meglehetősen kényelmetlen pozícióban fekszik a jármű: orra a homokba ágyazódott, fara húsz méternyire kiemelkedik a tengerfenékből. Mindössze 9 tengeri mérföldre található attól a helytől, melyet a brit harci repülők egykor megadtak a kilövés helyszíneként. A haditengerészeti múzeum eddig 450 roncsot talált az Északi-tengerben és a Skagerrakban, köztük három brit és kilenc német tengeralattjárót.

Kép: Sea War Museum Jutland
Kép: Sea War Museum Jutland
Forrás: Érdekes világ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Még több érdekes: