Ötven éves rejtélyre derült fény – hiénák kóboroltak egykor a kanadai sarkvidéken - Érdekes.info

Ötven éves rejtélyre derült fény – hiénák kóboroltak egykor a kanadai sarkvidéken

Közel ötvenéves rejtély oldódott meg azzal, hogy egy kutatócsoport azonosított két megkövült állatfogat és megállapította, hogy egy hiénáé voltak, amely a kanadai sarkvidéken élt mintegy egymillió éve. A fogakat a Yukon terület Old Crow medencéjéhez szervezett paleontológiai expedíció során találták évtizedekkel korábban- áll az Open Quaternary című tudományos lap nemrégiben megjelent tanulmányban.

A Yukonban elterülő Old Crow régió különlegesen gazdag fosszíliáiról ismert
A Yukonban elterülő Old Crow régió gazdag fosszíliáiról ismert / Kép: Duane Froese/University of Alberta

“Egy évszázadon át dolgoztak együtt őslakosok és tudósok, hogy feltárják a térség kincseit, ám a több mint 50 ezer megtalált leletből mindössze a két fog lehetett hiénáé” – idézte a BBC Grant Zazula paleontológust.

Őshiénák - fantáziarajz
Őshiénák – fantáziarajz / Kép: Julius T. Csotonyi

Majdnem 50 év kellett, hogy azonosítsák a fogakat, amelyek hosszú időn át az ottawai Kanadai Természettudományi Múzeumban voltak kiállítva, itt figyelt fel rájuk a paleontológus. A tudósok ugyan gyanították, hogy hiénafogak lehetnek, de a sejtést sohasem bizonyították. Grant Zazula ezt végül két munkatársával, Jack Tseng evolúcióbiológussal, a Buffalo Egyetem hiénaszakértőjével és Lars Werdelinnel, a Svéd Természettudományi Múzeum tudósával tette meg nemrég. Kormeghatározási vizsgálataik szerint az ősi hiénához tartozó két fosszília 850 ezer – 1,4 millió éves lehet.

Megkövült hiénafogak
Megkövült hiénafogak / Kép: Grant Zazula/Government of Yukon

Noha a mai hiénák nagyrészt Afrikában élnek, a faj őseinek kövületei a messzi északon, Mongóliában, vagy a távoli nyugaton, Mexikóban is megtalálhatók. “Ezek a fosszíliák azt a feltevést támasztják alá, hogy a hiénák a mai Oroszország területéről érkeztek Észak-Amerikába a mai Bering-szoros akkoriban száraz földhídján át” – mutatott rá Zazula.

Az is sejthető a két fogból, hogy a hiénák ősei erősen különböztek a mai leszármazottaktól. “Mivel Afrikában élnek, leginkább a szavanna állatainak képzeljük el őket, nem a hó és egésznapos sötétség dögevőinek” – tette hozzá a tudós.

Forrás: Érdekes világ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Ajánlott olvasnivalók: