Minden idők legdrágább festménye az Abu-Dhabi Louvre múzeumban - Érdekes.info

Minden idők legdrágább festménye az Abu-Dhabi Louvre múzeumban

Az Abu-Dhabi Louvre múzeumban kiállították Leonardo Da Vinci Krisztus-portréját, a Salvator Mundit, amelyet 45 millió dollárért (120 milliárd forint) vásároltak meg a Christie’s egyik New York-i árverésén – közölte a kulturális minisztérium.

Abu-Dhabi Louvre
Kép: Wikimedia Commons/Phpeter

A kristálygömböt tartó, kék köpenyben lévő Jézust ábrázoló reneszánsz festményt sokáig nem a nagy mesternek, hanem valamely tanítványának vagy más kortársának tulajdonították, eredetiségét csak 2011-ben ismerte el a művészettörténész szakma. A 64,5 x 44,7 centiméteres kép első ismert tulajdonosa I. Károly angol király volt, később a festmény eltűnt a szem elől.

A képet 1958-ban még mindössze 45 brit fontért vette meg egy amerikai gyűjtő a Sotheby’s egy árverésén, és tavaly bocsátotta a műkincspiacra. Az aukció után nem közölték a vásárló kilétét, csupán annyit, hogy telefonon tette meg ajánlatait a mintegy 20 percen át folyó ádáz licitharcban. Később derült ki, hogy az abu-dhabi kulturális minisztérium felhatalmazta a szaúdi királyi család egy tagját, hogy a nevében licitáljon a műért.

Leonardo Da Vinci: Salvator Mundi
Leonardo Da Vinci: Salvator Mundi / Kép: Wikimedia Commons

A Jean Nouvel francia építész tervezte Abu-Dhabi Louvre megépítését nagyjából egy évtizeddel ezelőtt jelentették be, ám a munkálatok nehezen haladtak. Az eredeti tervek szerint a múzeumot 2016-ban adták volna át, de végül 2017-re halasztották a megnyitót.

Abu-Dhabi Louvre
Abu-Dhabi Louvre / Kép: John Campbell/flickr

A nagyrészt még üres Szadijat-sziget kulturális negyedében álló komplexum valóságos “múzeumváros” az utcákkal, vízi utakkal és közterekkel. A látogatók a galériákon kívül is találkozhatnak műalkotásokkal.

Abu-Dhabi Louvre
Kép: Wikimedia Commons/Wikiemirati
Az Abu-Dhabi Louvre egyik belső tere
Az Abu-Dhabi Louvre egyik belső tere / Kép: Wikimedia Commons/Paasikivi

Franciaország számos nagy múzeuma, köztük a Louvre, a Musée d’Orsay és a versailles-i kastély is kölcsön fog adni műtárgyakat az abu-dhabi intézménynek az emírséggel kötött, 30 évre szóló megállapodás értelmében. Az Egyesült Arab Emírségek egymilliárd dollárt fizet Franciaországnak a projekt megvalósításáért.

Forrás: Érdekes világ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Ezek is érdekesek: