Fontos leleteket hoztak felszínre a legendás antiküthérai hajóroncsból - Érdekes.info

Fontos leleteket hoztak felszínre a legendás antiküthérai hajóroncsból

A görög kulturális minisztérium közlése szerint újabb fontos leleteket, köztük egy bronzkart, egy különös fémkorongot és a hajótest egy darabját hozták felszínre búvárrégészek az ókorban a görög Antiküthéra szigete közelében elsüllyedt hajóroncsból. A tárca bejelentése szerint a kutatók egy bronzszobor karját, szobrok öltözékének töredékeit és összenyomódott fémtárgyakat hoztak fel a víz mélyéről.

Kép: Woods Hole Oceanographic Institution

Előkerült egy nyolc centiméter átmérőjű fémkorong is, amelyről a röntgenvizsgálat után kiderült, hogy egy bika képével díszített dekorációs tárgy lehetett. Mivel négy kis átlyukasztott fémlapocska áll ki belőle, a szakértők szerint ezekkel rögzíthették egy szoborhoz vagy magához a hajótesthez.

A szeptemberi, 16 napos expedíció alatt a régészek bronz- és márványszobrok töredékeit is feltérképeztek a kutatási helyszínen. Ezeket azonban szikladarabok borítják, valószínűleg egy földrengés következtében gördültek rájuk. A minisztérium közleményében hozzátette: egy későbbi expedíció feladata lesz, hogy megvizsgálja, hogyan szabadíthatnák ki a maradványokat.

Kép: Woods Hole Oceanographic Institution

Az antiküthérai hajóroncsot 1900-ban tengeri szivacsot kereső halászok fedezték fel. Az elmúlt száz évben számos búvárexpedícióval teljesen átkutatták a roncsot és környékét, a híres tengerkutató, Jacques Custeau is lemerült a régészeti helyszínen. A régészek szerint a kereskedőhajó az Kr. u. 1. évszázadban indult útnak Görögországból feltehetőleg Róma felé, de Antiküthéra szigete közelében a sekély vízben elsüllyedt.

Az 50 méteres mélységben fekvő roncsból számos rendkívüli lelet került már elő, ezek közül a legizgalmasabb az ókori óraműnek tartott szerkezet, amit az antiküthérai mechanizmus néven ismert meg a világ. A bonyolult áttétekkel egymáshoz kapcsolódó bronz fogaskerekek segítségével csillagászati események időpontját vagy az olimpiák dátumait is ki tudták számítani, ezért a legrégebbi “csillagászati számológépként” emlegetik.

Kép: Wikimedia Commons/Marsyas

Emberi csontmaradványokat is találtak már a roncsoknál, először a hetvenes években, legutóbb pedig egy tavalyi expedíció alatt. A tavaly előkerült csontokból, amelyek feltehetően egy fiatalember maradványai lehetnek, a kutatók szeretnének DNS-mintákat nyerni, hogy többet megtudjanak a hajó legénységéről.

Forrás: Érdekes világ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Érdekes bejegyzések: