Tányér méretű pókot fedeztek fel Mexikóban - Érdekes.info

Tányér méretű pókot fedeztek fel Mexikóban

Új, nagyméretű pókfajt fedeztek fel tudósok Baja California északnyugat-mexikói szövetségi államban. A rovar átmérője mintegy 23 centiméter. A Baja California-félszigeten őshonosnak számító pókot, amely a Califorctenus Cacachilensis nevet kapta, eredetileg Las Cacachillas barlangjaiban fedezték fel – mondta el Maria-Luisa Jiménez, a mexikói Északnyugati Biológiai Kutatóintézet (CINBOR) munkatársa. A tudós elmondta, hogy korábban sosem látott ekkora pókot, amely szinte ‘akkora, mint egy tányér‘.

Califorctenus cacachilensis
Califorctenus cacachilensis

A pókot első alkalommal az amerikai San Diegó-i Természettudományi Múzeum kutatói és mexikói kutatók észlelték 2013-ban közös expedíciójuk során. Azonosításához Jiménez és a brazíliai Campinas Egyetem szakértőinek segítségét kérték. “Nyolc példányt fogtunk el, és összehasonlítottam őket. Így jutottunk arra a következtetésre, hogy új fajról van szó” – magyarázta Jiménez. A 10 centiméter hosszú lábakkal és szőrös testtel rendelkező pók átmérője mintegy 23 centiméter. Hasonlít a brazil vándorpókhoz és ugyanahhoz a családhoz tartozik, mint ennek az országnak több tarantulaféléje. Lapos teste és két erős rágója van. A feje és a lába sötét kávé színűek, a potroha pedig sárga.

Egy igazi tarantula – Califorctenus cacachilensis
Tarantula Califorctenus cacachilensis / Kép: Live Science
Califorctenus cacachilensis
Califorctenus cacachilensis / Kép: The NewsTalkers

Ijesztő külseje ellenére nem agresszív, legalábbis ha nem akarja megfogni az ember. Mérge pedig nem halálos az emberre – mondta a biológus. Ez a pók éjszakai életet él, ezért nehéz észrevenni

– tette hozzá a kutató.

Jiménez szerint világszerte több mint 45 ezer pókfaj él, közöttük közel 250 Baja Californiában (Mexikó) endemikus fajnak számít.

Forrás: Érdekes világ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Még több érdekes: