12 ezer évvel ezelőtt már dohányoztak Amerika legkorábbi őslakosai - Érdekes.info

12 ezer évvel ezelőtt már dohányoztak Amerika legkorábbi őslakosai

Egy új régészeti felfedezés szerint az emberiség sokkal régebb óta ismeri és használja a dohánynövényt, mint azt eddig gondolhattuk. Régészek négy elszenesedett dohánymagot találtak egy ősi tűzrakóhelyen Utah államban, ami arra utal, hogy a korai amerikaiak már 12 300 évvel ezelőtt is használhatták a dohányt.

Fogyasztásra előkészített tradícionális dohány
Fogyasztásra előkészített tradícionális dohány

Az eddigi legkorábbi, a dohány használatára utaló lelet egy 3300 éves pipa volt, amit Alabama államban fedeztek fel. A mostani leleteket, az alig pár milliméteres növénymagokat Utah állam északi, sivatagos részén, egy ősi táborhelyen találták. A régészek itt egy tűzrakóhely maradványait fedezték fel, ami körül állati csontmaradványokat, kőszerszámokat és egy lándzsahegyet is találtak.

Régészek feltárást végeznek Utah államban
Régészek feltárást végeznek Utah államban / Kép: Reuters

A felfedezés azt bizonyíthatja, hogy a vadászó-gyűjtögető életmódot folytató amerikai őslakosok főzés vagy szerszámkészítés közben fogyaszthatták a dohányt.

Régészeti feltárás Utah államban

A lelet arra utal, hogy az emberek már viszonylag korán megismerték a dohány bódító hatását, nem csak akkor, amikor évezredekkel később földműveléssel és háziasítással kezdtek el foglalkozni

– mondta Daron Duke, a tanulmány egyik szerzője.
Újkori dohánytermesztés
Újkori dohánytermesztés

A dohánynövény őshonos az amerikai kontinensen, a benne található nikotin pedig pszichoaktív függőséget okoz. A dohány a 15. században kezdett széles körben elterjedni a világon, miután az európai felfedezők megérkeztek Amerikába.

Forrás: Telex
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

További érdekességek: