Zakynthos ékköve a Hajóroncs-öböl - Érdekes.info

Zakynthos ékköve a Hajóroncs-öböl

A kék-barlangokat hajóval lehet megközelíteni, akinek szerencséje van, az üvegaljú hajón kap helyet. A sziget őshonos fókái élnek itt, és itt hozzák világra a kicsinyeiket. Ha ennek az eseménynek nem is lehetünk tanúi, bizonyára láthatunk majd halakat és ha szerencsénk van, más tengeri élőlényeket. Volimes város érdekessége a helyi kézművesség. A kézzel készített szőnyegek, abroszok, asztali díszek, méz- és olívaolaj termelés szépségeibe nyerhetünk itt bepillantást.

Görögország, Zakynthos: Hajóroncs-öböl
Görögország, Zakynthos: Hajóroncs-öböl

A Navagio-öböl vagy Hajóroncs-öböl minden bizonnyal Görögország és egyesek szerint a világ egyik legszebb strandja.

Zakynthos, Hajóroncs-öböl

A Zakynthos északnyugati részén fekvő öböl kizárólag hajóval közelíthető meg, amely jó megélhetést jelent a helyi vízi fuvarosoknak. A korábbi neve a Szent György-öböl volt (ám 1980. október 2-án a rossz időjárás és számos műszaki hiba miatt itt járt szerencsétlenül a Panajótisz teherhajó. A szóbeszéd szerint a hajó cigarettát csempészett és a görög parti őrség elől menekülve futott zátonyra (innen a Hajóroncs-öböl vagy csempész-öböl elnevezés).

A történetet azonban hivatalos források soha nem erősítették meg, sőt a kapitányt a bíróság fel is mentette még a mulasztás vádja alól is. A hajóroncsot azóta sem szállították, ma is látható a parton. Néhány történet arról szól, hogy a roncsot szándékosan vezették zátonyra, hogy nagyobb népszerűsége legyen a partszakasznak. Ez persze tényleg csak szóbeszéd, hiszen a Hajóroncs-öböl a maga természeti szépségével is Zakynthos éke.

Zakynthos, Hajóroncs-öböl

Az elszigetelt kis öböl partját fehér kavics borítja. A part felől erdővel borított, több száz méter magas, függőleges mészkősziklák ölelik. A sziklákról népszerű a bázisugrás, és egy kilátóteraszt is építettek a fotózkodó turistáknak. Az öböl csak tengeri úton közelíthető meg, az utasokat szállító hajók legtöbbje a közeli üdülőtelepekről indul, de Zakynthos városából érkeznek járatok. Nyugati fekvésű, így délelőtt árnyékban van, ezért a délutáni órákban érdemes érkezni. Az öböl vize időnként kicsit hűvös mert a víz gyorsan mélyül.

Zakynthos, Hajóroncs-öböl

Az öböl a fotósok paradicsoma is, hiszen ennél jobb helyet egy irigységet ébresztő fotó elkészítésére sem igen találni. Az online statisztikák szerint a Navaggio egyébként már régóta a legtöbbet fényképezett strand.

Forrás: OTP Travel
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Kapcsolódó érdekes: