Norvégia felejthetetlen látnivalói - Érdekes.info

Norvégia felejthetetlen látnivalói

A világ egyik legvirágzóbb nemzetének a norvégoknak és Norvégiának úgy tűnik, szinte minden fontos aspektusára van egy izgalmas múzeuma, melyekben megismerkedhetünk a vikingektől kezdve a tengerészeten és halászaton át a művészetig és a kultúrájukig mindennel.

Norvégia felejthetetlen látnivalói

Norvégia látványos tájakban is gazdag. Európa egyik legsokoldalúbb országa a lélegzetelállító fjordoktól kezdve a látványos hegyekig és gleccserekig – melyek közül sok könnyen megközelíthető a turisták számára is – tartogat látnivalókat.

Roros

Roros városa, Norvégia
Roros városa, Norvégia

Roros egykori bányavárosában rézércet bányásztak a XVII. századtól kezdve, mely nagyban meghatározta a település életét. Az UNESCO világörökség részének számító város az ország egyik leghidegebb vidékén fekszik. A sajátos hegyi városkában az épületek szinte csak kizárólag fából készültek. A kultúrák olvasztótégelyének számított, mivel Norvégiának nem voltak bányász hagyományai, így egész Európából érkeztek ide az elhivatott bányászok.

Trondheim

Trondheim, Norvégia
Trondheim, a norvég királyok koronázási temploma

A Trondheim-fjord partján fekvő településen május és július között nincs valódi éjszakai sötétség, hiszen a nap éjszaka is igen kevéssel ereszkedik a horizont alá. A város több ezer éves történelmi múltra tekint vissza, az ősi királyokat az itt tartott népgyűlés választotta meg. A város két fő látványossága a Nidarosi katedrális és az érseki palota. A katedrális Norvégia legjelentősebb gótikus épülete, Észak-Európa legjelentősebb zarándokhelyének számított, a norvég királyok koronázó temploma.

Atlanti-óceáni út – Alesund

Atlanti-óceáni út Alesund, Norvégia
Az atlanti-óceáni út, Alesund

1989-en épült Norvégia egyik legszebb útja, mely Averoy-szigetét köti össze a kontinensen található Eidével. A 8274 méteres Atlanti-óceáni út számos kis szigetet és sziklaképződményt érint, melyeket több kanyargó viadukt és híd köt össze – a legjelentősebb a Storseisundet híd. Az út a kulturális örökség része, nemzeti turisztikai útvonal és az „Évszázad norvég konstrukciója” lett 2005-ben. A környéken előforduló viharok drámai látványát gyakran örökítik meg reklámokban és a fotósoknak is kedvelt helyszíne.

Trollstigen – Geiranger

Trollstigen - Geiranger, Norvégia
Trollstigen Geiranger

A festői útvonalat Trollstigen – Geiranger között a meredek hegyoldalak és a kékeszöld fjordok teszik nemzeti jelképpé. Az útvonal a nyugat-norvégiai természeti értékeket a legvadabb formájában mutatja be, szédítő kilátással a meredek hegyoldalakra, mély fjordokra és termékeny völgyekre. Trollstigen az út 1936-os megnyitása óta mágnesként vonzza a turistákat. A mérnökök és útépítők szakértelmének köszönhetjük, hogy a Trollstigfotenről Stigrora felé haladva fel tudunk hajtani ezeken a meredek hegyoldalakon. Geirangerre is rányomták bélyegüket a lélegzetelállító helyek, ahol az Ornevegen, a Geirangervegen és a Dalsnibba felé vezető úton számos egyedülálló kilátópontot találunk. A Geirangerfjord és a Naroyfjord az UNESCO világörökségi listáján szereplő nyugat-norvégiai fjordvidéket képviseli. A nyár rövid hónapjaiban sétahajók nemzetközi serege pöttyözi a fjord vizét, de az ősi természetben és a környék magas legelőire és hegyeihez vezető utak között békére lelnek azok is, akik a szárazföldön maradnak.

Geiranger-fjord

Geiranger-fjord, Norvégia
Geiranger-fjord

A fjord Norvégia egyik leglátogatottabb turistalátványossága, melyet 2005-ben a Naroyfjorddal együtt az UNESCO Világörökség részévé nyilvánítottak. A fjord mentén számos lenyűgöző hajókirándulást találunk, a tervek szerint a környezettudatosság jegyében 2026-tól a fjordon csak nulla károsanyag-kibocsátású hajók közlekedhetnek. A fjord oldalai mentén számos, ma már elhagyatott tanya található, melyeken a Storfjordens venner egyesület némi helyreállítást végzett. Ezek közül a leggyakrabban látogatottak Skagefla, Knivsfla és Blomberg. Skagefla Geirangerből gyalogosan is megközelíthető, míg a többihez hajós kirándulás szükséges. A fjord több lenyűgöző vízesésnek is otthont ad, mint például a Seven Sisters Falls és a Suitor.

Bergen

Bergen, Norvégia
Bergen, a Hanza-szövetség egykori északi központja

Bergen Norvégia második legnagyobb városa, egyben a világhírű fjordok „kapuja”. Az 1070-ben alapított város a XIII. századtól a Hanza-szövetség legfontosabb telepe lett az északi partokról ide érkező szárított tőkehal miatt. A német kereskedők külön városrészben éltek, melyet kerítéssel választottak el a többi városrésztől. Az itt álló jellegzetes Hanza-házakat 1979-ben nyilvánították az UNESCO Világörökség részének. Érdekesség, hogy a Hanza-házakban nem gyújthattak tüzet az ott lakók, csak egy központi házban, valamint a Hanza-hivatalnokoknak cölibátust kellett fogadniuk. Legfőbb nevezetessége a Bryggen, mely a Hanza kereskedőházak sorát jelöli a fjord mentén, de számos egyéb történelmi épület, illetve kilátópont is csalogatja a turistákat.

Hardanger-fjord

Hardanger-fjord és a troll nyelve: Trolltunga
Hardanger-fjord és a troll nyelve: Trolltunga

Hardangerfjord Bergen közelében található, Norvégia egyik legszebb vidékének tartják. Két nemzeti park, két lélegzetelállító autós útvonal, fjordok, vízesések és gleccserek várják az ide érkezőt. Hardanger évtizedek óta Norvégia egyik legfontosabb turisztikai célpontja. Azok a látnivalók, amelyek több mint 100 évvel ezelőtt is vonzották a látogatókat Hardangerbe, ma ugyanolyan turistamágnesek, a fjordok, gleccserek, hegyek és vízesések szépsége örök érvényű. 1904-ben Odda volt Norvégia legfontosabb sétahajókikötője, 88 hajó kötött ki itt, Hardanger legrégebbi szállodái pedig az 1700-as évekből származnak, így a város minden utcasarka történelemmel átitatott. Számos túraútvonalat tartogat a környék, mely közül a leghíresebb a Trolltunga – azaz a Troll nyelve -, mely 10-12 órás gyalogtúra. A másik lenyűgöző gyalogtúra Kinsarvikból a Husedalen-völgybe vezet, ahol négy vízesés található. Annak sem kell elkeseredni, aki más kihívásokra vágyik, felfedezheti a gleccsereket, kajakozhat, Via Ferrata útvonalakat mászhat meg, valamint nagyszerű kerékpárutak futnak a környéken.

Sognefjord

Sognefjord, Norvégia
Sognefjord

Norvégia legnagyobb fjordja, a Sognefjord 204 kilométerre nyúlik a szárazföld felé a tengerparti Skjolden falutól, útközben pedig számtalan kisebb öbölre és fjordra ágazik szét. A fjordok királya – ahogy a norvégok nevezik – a legszélesebb pontján csaknem öt kilométer széles, a sziklafalak pedig egészen 1307 méter magasra nyúlnak, lélegzetelállító látványt nyújtva. A turisták a szűkebb ágakat is szívesen felfedezik, például a Naeroyfjordot, egy 17 kilométeres, látványos szakaszt, amelynek sziklafalait mindössze 250 méteres távolság választja el egymástól, és több mint 1700 méterrel magasodik a víz fölé.

Forrás: OTP Travel
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Érdekes bejegyzések: