Néhány érdekesseg a csodálatos Costa Ricáról - Érdekes.info

Néhány érdekesseg a csodálatos Costa Ricáról

Elképzelni is nehéz, vajon hogyan férhet el 1290 kilométernyi tenger- és óceánpart, 30 nemzeti park, 6 aktív és 61 szunnyadó vulkán, esőerdő, felhőerdő, több mint 5000 állatfaj és közel ötmillió lakos egy Magyarország felénél alig nagyobb kis országban.

Papagályok a costa ricai dzsungelben
Papagályok a costa ricai dzsungelben

Nem túlzás azt állítani, hogy Costa Rica zsúfolásig van különleges látnivalókkal és természeti kincsekkel. Egyszerre két tenger partjaiból is választhat itt az utazó, sőt, az ország átutazásával a Karib-tenger feletti napfelkelte után még a Csendes-óceán mögött lenyugvó Napban is gyönyörködhet egy azonos napon. Az ország belseje olyan, akár egy hatalmas botanikus kert: biodiverzitását tekintve a Föld első 20 országa között szerepel. Csak kolibrifajból ötvenkettő él Costa Ricán, s a Föld pillangó-populációjának 10%-a is itt található. Íme 8 Costa Rica-i érdekesség, melyet megtapasztalhatunk és megismerhetünk, ha ide látogatunk.

Tortuguero Nemzeti Park: a teknősök birodalma

Tortuguero Nemzeti Park
Tortuguero Nemzeti Park – Costa Rica

Tortuguero a nyugat-karibi térség legfontosabb zöld tengeri teknős keltető helye. Mintegy 30 000 teknős jön ide tojást rakni június és október között. A teknősök fészekrakásának védelmére létrehozott, védett területet Archie Carr biológus-író kezdeményezésére 1963-ban hozta létre a kormány, és 1970-ben lett nemzeti park. Tortuguero egyéb teknősfajtáknak és ritka állatoknak is otthont ad, többek között lamantinoknak, krokodiloknak, kajmánoknak, több mint 300 madárfajnak és 60 emlősfajnak.

Tenger és óceán, ameddig a szem ellát

Costa Rica, tengerpart

Costa Rica határainak 65%-a óceán és tenger, Nyugatról a Csendes-óceán, keletről a Karib-tenger határolja az országot, összesen több mint 1800 km-nyi tengerparttal. Csodálatos, változatos partjai között megtalálható arany, barna, fekete, sőt, rózsaszín homokú partszakasz is, szilaj, sziklákkal szabdalt részek és idilli, pálmafás területek egyaránt. A Csendes-óceáni partszakasz elegáns nyaralóhelyekkel, festői partokkal büszkélkedik, a legszebb strandok a Guanacaste-partszakaszon találhatók. A karibi part egy része a nemzeti parkok miatt védett terület, a rasta kultúra pezsgő hangulata és a dús növényzet egy merőben más élményt nyújt az itt pihenőknek.

Costa Rica vulkánjai: évmilliós természeti szépségek

Arenal Nemzeti Park, Costa Rica
Arenal Nemzeti Park

Costa Rica területén 6 aktív és 61 alvó vulkán található. Az ország legaktívabb vulkánja, és egyben a világ 10 legaktívabb vulkánjainak egyike az Arenal, amely rendszeresen pöfékel forró gázokat és gőzöket. Tökéletes kúpja gyönyörű látvány, a környező Arenal Nemzeti Park izgalmas látnivalókat ígér. A legkönnyebben elérhető vulkán az egy aktív kráterrel rendelkező Pocas, amelyet május és október között ideális meglátogatni a tiszta idő miatt. Az egyik legszebb panoráma az Irazuról csodálható meg, ahonnan tiszta időben az Atlanti- és a Csendes-óceán part is jól látható.

Monteverde felhőerdő: itt még ilyen is van!

Monteverde felhőerdői, Costa Rica
Monteverde felhőerdői

A Monteverde Nemzeti Parkban találhatók a csodálatos felhőerdők. A vidék sajátosságát a különleges felhőerdők látványa mellett kávéültetvények, majmok zsivaja és a ködben úszó táj szépsége adja, amelyet a barátságos helyiek vendégszeretete és hangulatos éttermek tesznek teljessé. Az ország észak-nyugati részén, a mintegy 1440 méteres magasságban lévő területre elhelyezkedésének köszönhetően a partok felől folyamatosan áramlik a pára és köd, amelyet a magasabb fák ágai felfognak. Ez hozza létre a különleges felhőerdőket, és velük együtt olyan egyedülálló ökoszisztémát, amely több mint 100 emlősfajnak, 400 madárfajnak, rovarfajták tízezreinek, és 2500 féle növénynek – többek között 420 orchideafajtának ad otthont.

Az agyagszínű rigó: Costa Rica nemzeti énekesmadara

Costa Rica nemzeti madara, agyagszínű rigó
Costa Rica nemzeti madara

Az agyagszínű rigó (Turdus grayi) Costa Rica egyik legelterjedtebb madara, az ország majdnem minden részén előfordul. 1977-ben választották meg hivatalosan is az ország nemzeti madarává. Talán sokakat meglep, hogy annyi színes és pompás társa mellett miért e piciny madárka az ország szimbóluma. Egyrészt előfordulásának gyakorisága, másrészt amiatt, hogy emberek közelében is gyakran megtalálható, és számos történet és dal szereplője. Az április – június közötti párzási időszakban gyönyörű énekük egyben a zöld szezon – és a helyiek szerint az esőzések kezdetét is jelenti.

Gallo Pinto: minden napszakban jól esik

Gallo Pinto
Gallo Pinto

A nemzeti eledel a feketebabból és sült rizsből készült gallo pinto, amelyet fogyasztanak reggelire, ebédre és vacsorára egyaránt, különböző adalékokkal (kókusztej, káposzta, hús, paradicsom) kiegészítve. Nevének jelentése: pöttyös kakas. Érdekesség, hogy Nicaraguában is a gallo pinto a nemzeti eledel, ám ott fekete bab helyett az apróbb szemű, vörös babbal főzve.

Guanacaste-fa: Costa Rica szimbóluma

Guanacaste-fa
Guanacaste-fa

A nemzeti fa a Guanacaste-fa (enterolobium ciclocarpum), amelyről az azonos nevű tartomány is nevét kapta. Robusztus jelensége, nagy, védelmet nyújtó, ernyőszerű lombja összetéveszthetetlen. A fát 1959-ben deklarálták hivatalosan az ország nemzeti fájává. Lombjának átmérője a 10 métert is elérheti. A fa neve bennszülött eredetű, jelentése: a fülek fája, mert termésének alakja leginkább az emberi fülre emlékeztet.

A Ticók, Costa Rica boldog lakói

A Costa Rica-i lakosság beceneve a Tico, egymást is így nevezik a helyiek. A kb.100 éves becenév egyes vélemények szerint a spanyol kicsinyítőképző (ito) Costa Rica-i „használatából”, az itico-ból származik. Másik magyarázat, hogy a becenév a Hermanitico – kis testvér szóból ered, gyakran nevezik így szeretetből, barátságból egymást a helyiek. Akármelyik verzió is a megfelelő, a helyiek kedvességéről, melegszívűségéről a becenév is árulkodik.

Forrás: OTP Travel
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Érdekes bejegyzések: