Vissza a Kincses szigetre: Jamaica - Érdekes.info

Vissza a Kincses szigetre: Jamaica

Jamaica

Jamaica a smaragdzöld hegyek, a buja esőerdők, a korallzátonyok, homokos strandok és a ragyogó kék tenger hazája. A reggae szülőhelye, karibi rummal és afrikai bájjal fűszerezve. Mi mást várhatna el az ember egy tökéletes tengerparti nyaralás helyszínétől?

Falmouth

Falmouth

A Karib-tenger egyik legjobban megőrzött “György-korabeli” városa. Az 1769-ben cukornádtermelők által alapított Falmout nevét Trelawny, Jamaica akkori kormányzójának szülőhelyéről kapta.

Ma Falmouth tele van kókuszdió- és cukorültetvényekkel, buja erdőkkel, vízesésekkel és hamisítatlan 19. századi építészeti emlékekkel. Központi fekvése miatt Falmouth a 18. század végén a rabszolga-kereskedelem egyik fő csomópontja is volt, amelynek történetét egy vezetett városi séta során fedezhetjük fel.

Mindenképpen látogasson el az Albert George piacra, a Baptista Manse-ba (az első Jamaicán épült kőtemplom) és a felújított bírósági épületbe. Érdemes felfedezni a Great Hall-birtokokat, különösen a Greenwood Great House-t és a Good Hope Great House-t, ahol a Martha Brae folyón csónakázni is lehet. További látnivalók közé tartoznak a szabadtéri piacok, ahol a helyi termékek mellett a kézzel készített kézműves termékekből sincs hiány, valamint a Luminous Lagoon, amely hihetetlenül színes tengeri élővilágnak ad otthont.

Port Antonio

Kék lagúna, Port Antonio Blue Lagoon
Kék lagúna, Port Antonio (Blue Lagoon)

A Jamaica északkeleti partjainál fekvő festői halászfalu egykor a “világ banánfővárosa” volt. Ma már egy nyugodt nyaralóhely. A falu hangulata a színes piacok, a György- és Viktória korabeli építészeti emlékek, valamint a hűvös kávézók érdekes keverékéből áll össze, ahol remekül elüthetjük az időnket. De az igazi vonzerőt azonban mégsem ez, sokkal inkább a hihetetlenül buja természeti környezet jelenti. Dzsungelek, kristálytiszta vízesések, türkizkék lagúnák, gyönyörű strandok és izgalmas túraútvonalak találhatóak a környékén.

Nine Mile

Nine Mile

Nine Mile Brown’s Towntól néhány mérföldre délre fekszik. A településen nem sok különlegesség van, kivéve egyet, amely azonban igazi célponttá teszi: itt született és itt is lett eltemetve Bob Marley, a híres jamaicai reggae-művész. Nine Mile-ben töltött évek nagy nyomot hagytak Marley művészetén, a vidéki élet számos dalára jelentős hatással volt. Nine Mile legnevezetesebb látnivalója maga a ház, amelyben Marley felnőtt, és amelynek minden eredeti berendezési tárgya a helyén van. A Bob Marley-mauzóleum – amelyet család tagjai kezelnek szintén meglátogatható.

Treasure Beach

Treasure Beach
Treasure Beach / Kép: Caribbean Journal

A Treasure Beach hat pompás, aranyszínű mérföldön keresztül húzódik négy idilli halászfaluban a déli part mentén – Billy’s Bay, Frenchman’s Bay, Calabash Bay és Great Bay -, ahol a reggae zene és a rumos koktélok bódulata a mindennapok részét képezik.

Jamaica ezen része is ihlethette Robert Louis Stevenson skót ifjúsági regényírót a legendásan népszerű, kalandokban, izgalmakban bővelkedő A kincses sziget című hallhatatlan művét, amely egy a 18. században játszódó kincskeresős-kalózos izgalmakban bővelkedő történet.

Miután több mint 25 évvel ezelőtt a Jakes Hotel megnyitása feltette a partszakaszt a térképre, a Treasure Beach pontosan azt kínálja, amit a neve is sugall: a tökéletes elvonulási lehetőséget. Újonnan szerzett népszerűsége ellenére szerencsére napjainkig megőrizte szerény báját. Itt járva feltétlenül látogassuk meg a Floyd’s Pelican Bar-t , amit sokan a világ legmenőbb bárjának tartanak.

Kingston

Kingston

A délkeleti partvonal mentén fekvő főváros a sziget legnagyobb települése, ahol az ország lakosságának több mint fele él. Kingston története 1692-ig nyúlik vissza, azt követően hozták létre, hogy a kikötő közelében fekvő Port Royal egy földrengés következtében elpusztult. Fedezze fel a főváros történelmét, látogasson el a gyarmati korabeli Devon House-ba, Kingston egyik leghíresebb műemlékébe, járja be a Bob Marley Múzeumot, és ismerje meg a Jamaicai Nemzeti Galéria kincseit! Ez a legrégebbi nyilvános művészeti galéria az angol nyelvű karibi térségben.

De meg kell látogatni a Hollywell Nemzeti Parkot, a Hope Botanikus Kertet és a Coronation Marketet, Jamaica egyik legnagyobb termelői piacát is. A Dub Clubban vasárnaponként fantasztikus reggae-bulikat tartanak, amit szintén nem érdemes kihagyni, mint ahogy a fenséges rumkoktélokat is végig kell kóstolni, hiszen Jamaica a világ rumközpontja.

Blue Mountains

Blue Mountains, Jamaica
Blue Mountains, Jamaica

Tökéletes célpont a kalandok szerelmeseinek, a Blue Mountains egy varázslatos régió, amely túra- és kerékpárutakkal, festői vízesésekkel és kávéültetvényekkel várja a látogatókat. A 45 kilométer hosszú hegyvonulat, amely a csúcsai körül rendszeresen megtelepedő kékes ködről kapta a nevét, Jamaica leghosszabb ilyen földtani képződménye. A legmagasabb csúcsról, amire a legkalandvágyóbbak fel is merészkedhetnek, egészen Kubáig ellátni. A hegyoldalakon földutak kígyóznak felfelé, gyalogosan, kerékpárral és négykerék-meghajtású járművekkel is megközelíthetőek. Autentikus hegyi falvakon keresztül vezet az út, amely során több mint 500 különböző virágzó növény- és fafajtát is megismerhetünk.

Ocho Rios

Ocho Rios

Ocho Rios népszerű üdülőhely az északi parton. Egykor álmos halászfalu volt, ahol egymást követték az angol, spanyol és kalóz hajók, ma nyüzsgő tengeri kikötő, amelyet csúcskategóriás szállodák és esőerdővel borított hegyek szegélyeznek. Ez az egyik legelbűvölőbb üdülőhely a szigeten. Ocho Riosban inkább a természet áll a középpontban: a “Garden Parish”. Buja trópusi növényekkel, kanyargó folyókkal és vízesésekkel, köztük Jamaica leghíresebb természeti látványosságával, a Dunn’s River Falls-szal. A természeti kincsek felfedezése után használja ki a városban található fantasztikus vámmentes vásárlási lehetőségeket, bulizzon a legmenőbb szórakozóhelyen, a Margaritaville-ben, és fedezze fel két Bond-film, a Dr. No (1962), illetve az Élni és halni hagyni (1973) forgatási helyszíneit. Sőt, a Goldeneye-ban, Ian Fleming egykori otthonában is megszállhat. Utóbbi tökéletes választás lehet Bond-rajongóknak!

Montego Bay

Montego Bay

Montego Bayben találhatóak a sziget legjobb strandjai. Amellett, hogy fontos kikötő, a gazdagok játszótere is, fényűző villákkal, kiváló golfpályákkal és pompás fehér homokos strandokkal.

Montego Bay népszerűsége az 1920-as években nőtt meg, amikor egy angol csontkovács kijelentette, hogy az itteni víz gyógyító erejű. A gyógyulni vágyó turisták ezrei az egykor csendes falut Jamaica legismertebb turisztikai célpontjává tették.

Ma főként a tenger szerelmesei élvezik a Doctor’s Cave Beachet – Jamaica egyik legjobb strandját. A legjobb merülőhelyek is a környéken, a Montego Bay Marine Park védett korallzátonyai között találhatóak.

Dunn’s River Falls

Dunn's River Falls

A Dunn’s River Falls Jamaica egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága. A 60 méter magas és 100 méter hosszú, teraszos vízesés egészen különleges helyszín lehet fényképezkedésre. Bár a szigeten számos vízesés található, ez a legismertebb. Számos vezetett túrát hirdetnek a Dunn’s River Falls-hoz, de akár katamaránnal is érkezhetünk Ocho Riosból vagy Montego Bayből.

Negril

Negril

Negril Jamaica fehér homokos, sziklákból és türkizkék tengerből álló partszakasza. A Karib-tenger egyik legjobb strandjának tartott Negril a Bloody Baytől a Long Bayig húzódik Jamaica nyugati oldalán. A kókuszpálmákkal és csúcskategóriás üdülőhelyekkel tarkított Negril a víz szerelmeseinek ideális úti célja. Az itt tartózkodásunk minden napján kipróbálhatunk egy újabb vízi sportot, gyakorlatilag itt minden elérhető.

Forrás: OTP Travel
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

További érdekességek: