Titokzatos helyszínen nevelik a világ egyik legősibb növényét Ausztráliában - Érdekes.info

Titokzatos helyszínen nevelik a világ egyik legősibb növényét Ausztráliában

A sárkányfenyőt (Wollemia) a botanikusok egy már kétmillió évvel ezelőtt kihalt növénynemzetségnek hitték, hiszen a létezéséről csak fosszíliák adtak hírt. 1994-ben azonban egy természetvédelmi őr rátalált a rég kihaltnak hitt fa élő példányaira Ausztráliában. David Noble az Új-Dél-Wales állambeli Kék-hegység területének egyik keskeny szurdokában lelt rá a sötétzöld lombú, csokoládébarna törzsű, különleges facsoportra, majd a botanikusok megerősítették, hogy valóban a Wollemiát találták meg.

Wollemi National Park
Wollemi National Park / Kép: flickr/Doug Beckers
A felszínen folyó vizek eltűnnek a barlangok mélyén
A felszínen folyó vizek eltűnnek a barlangok mélyén / Kép: J.Plaza RBG Sydney/wollemipine.com

A szakemberek Ausztrália egy titkos helyszínén vésztartalékként nevelnek néhány példányt az élő kövületnek számító növényből, hogy szükség esetén bevethessék őket a törékeny vadon élő populáció megmentése érdekében.

“Ez a világ egyik legősibb és legritkább növénye a dinoszauruszok idejéből” – mondta Gabrielle Upton, Új-Dél-Wales állam környezetügyi minisztere, hozzátéve, hogy a világ vadon élő Wollemia-állománya jelenleg kevesebb mint 100 fából áll. Az ősi fák új populációját az állam környezet- és örökségügyi hivatala költöztette át egy titkos területre, hogy egyfajta vésztartalékként szolgáljon a vadon élő állomány számára.

A sydney-i Királyi Botanikus Kertek kutatója, Cathy Offord szerint a tartalék populáció fái már termést is hoznak és jobban érzik magukat, mint vadon élő társaik. “A tartalék sárkányfenyők csaknem 83 százaléka megmaradt és 37 százalékos növekedésnél tart, ami azt jelenti, eléggé érettek ahhoz, hogy életképes magokat hozzanak létre, a vártnál jóval korábban” – mondta a szakember. A botanikusok úgy vélik, hogy ez az ősi fa valamikor 200 millió évvel ezelőtt alakulhatott ki, amikor még a dinoszauruszok uralták a Földet.

Wollemia
Wollemia / Kép: Wikimedia Commons/Akerbeltz
Forrás: Érdekes világ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Kapcsolódó érdekes: