Nem élte túl a kőkorszakban élő törzzsel való találkozást egy turista - Érdekes.info

Nem élte túl a kőkorszakban élő törzzsel való találkozást egy turista

Valószínűleg megölték a helyiek azt a 27 éves amerikai hittérítőt, aki a világ elől elzárt Északi-Szentinel-szigetre látogatott: az ott élő érintetlen népcsoport nyílzáporral és dárdákkal fogadja az idegeneket. A fiatal férfit azok a halászok látták utoljára, akik kitették őt az Andamán- és Nikobár-szigetekhez tartozó terület közelében – közölték az indiai hatóságok.

A mintegy 60 négyzetkilométeres Északi-Szentinel-sziget India felügyelete alá tartozik, ám ellenséges lakossága miatt gyakorlatilag autonómiát élvez. A szentinelézek a világ egyik legelszigeteltebb népcsoportja, tagjai máig halászó, vadászó, gyűjtögető életmódot folytatnak. Rendkívül érzékenyek a behurcolt betegségekre, és ellenségesek is az idegenekkel. A szigetet és vizeit tilos megközelíteni.

Nem túl barátságos fogadtatás
Nem túl barátságos a fogadtatás / Kép: History of Yesterday

A 27 éves amerikai férfi hajón utazott a szigetig, majd kenuval folytatta útját – mondta el Dzsatin Narval rendőrségi szóvivő. Az őt szállító halászokat őrizetbe vették, és gondatlanságból elkövetett emberölés miatt ismeretlen tettesek ellen eljárást indítottak az ügyben – tette hozzá.

A halászok elmondták: látták, hogy a férfire nyílzápor zúdul, majd a szentinelézek a partra vonszolták őt, és eltűntek vele a növények között – közölte rendőrségi forrásokra hivatkozva az NDTV indiai hírcsatorna.

Az elmúlt napokban helikopterekkel próbáltak az amerikai misszionárius nyomára bukkanni, aki tisztában volt a veszéllyel, de ennek ellenére céljául tűzte ki, hogy eljut a szigetre. A történtekről értesítették az amerikai nagykövetséget.

Elképesztő természeti szépség
Elképesztő természeti szépség / Kép: The Strong Traveller
Agresszív őslakosok
Agresszív őslakosok / Kép: Scroll.in
Északi Szentinel-sziget
Északi Szentinel-sziget / Kép: mysterioustrip.com

Az Északi-Szentinel-szigetre senki sem látogatott el a kilencvenes évek vége óta. Ennek oka nemcsak a törzs ellenségessége, hanem az is, hogy az indiai kormány attól tart: egy behurcolt fertőzés a sziget egész lakosságát elpusztíthatná. Emiatt az újdelhi kormány tiltott területté nyilvánította a szigetet és a part menti vizeket.

Korábban egy-egy expedíció alkalmával barátkozási szándékkal például kókuszdiókat vittek a szentinelézeknek, a fogadtatás azonban többnyire elutasító és ellenséges volt. Az első és egyben utolsó, rövid találkozást és megfigyelést Triloknath Pandit antropológusnak sikerült véghezvinnie, még 1991-ben.

A szentinelézeknek fegyvereikkel 100 méterre is nagy pontossággal lőnek, ezért sem kockáztatják a velük való találkozást és további adatgyűjtést, így fotó vagy videó is csak rossz minőségben készült róluk.

 
Forrás: Érdekes világ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Még több érdekes: