Ősi mikroorganizmusokat találtak Mexikó csodálatos kristálybarlangjában - Érdekes.info

Ősi mikroorganizmusokat találtak Mexikó csodálatos kristálybarlangjában

Ötvenezer éves élő mikroorganizmusokra bukkantak a mexikói Naica alagútrendszerében kristályokba zárva az Amerikai Űrkutatási Hivatal kutatói. A felfedezés élteti a reményt, hogy más bolygókon is lehetnek mikroorganizmusok – nyilatkozta a felfedezést követően Penelope Boston, a NASA asztrobiológiai intézetének vezetője.

Naica terület, Mexikó
Naica terület, Mexikó / Kép: BBC
Mexikói kristálybarlang
Mexikói kristálybarlang
Mexikói kristálybarlang
Kép: Ripley’s Believe It or Not!

Mintegy száz különböző mikroorganizmusról, elsősorban baktériumokról van szó, melyek 10-50 ezer éves kristályokba vannak zárva. Kilencven százalékuk eddig ismeretlen volt a Földön. A különös mikrobák valószínűleg szulfitokkal, mangánnal vagy réz-oxiddal táplálkoznak.

A nem mindennapi leletre a Chihuahua államban található Naica környékén, egy jelenleg nem működő ólom- és cinkbányában bukkantak 800 méter mélységben. A bánya, melynek klímája nagyon nedves, átlaghőmérséklete pedig 40 Celsius-fok, többek között hatalmas, 1,2 méter átmérőjű és 15 méter hosszú kristályairól ismert.

A kristálybarlangok elhelyezkedése
Kutatók munkában
Kutatók munkában / Kép: Mexican Routes

Mivel a barlang belsejében nincs fény, az élet bármely formája a kemoszintézisen alapul, vagyis az energiát a napfény energiája helyett kémiai reakciókból nyeri. Az élőlény a szervetlen anyagok eloxidálásával nyert energiával építi fel szervetlenből saját szerves anyagait. Az ehhez hasonló felfedezések szemléltetik, hogy az élet milyen rugalmasan képes alkalmazkodni és fejlődni a legzordabb körülmények között, így akár a Földön kívül más bolygókon is.

Ritkán látott felvételek erről a különleges helyről
Forrás: Érdekes világ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Ajánlott olvasnivalók: