Cuba Libre – a szabadság íze - Érdekes.info

Cuba Libre – a szabadság íze

A Daiquiri, Mojito, El Presidente csak néhány azon koktélok közül, melynek eredete egészen Kubáig vezethető vissza. Azonban van még egy olyan ital jellegzetes ital, melyet Havannától Budapestig lelkesen kortyolgatnak, ez pedig nem más, mint a Cuba Libre.

Cuba Libre – a szabadság itala
Viva Cuba Libre!

A koktéltörténészek szerint a több mint egy évszázados múlttal büszkélkedő Cuba Libre bár igen egyszerű összetevőkből áll – hagyományosan kubai – rum, kóla, lime kombóból (utóbbiból egy szeletet a pohár szélére raknak és az italba is facsarnak egy keveset) mégis éles vonal húzódik az ismertebb rumos kóla és a cuba libre között. Kijelenthetjük, hogy a Cuba Librét sértés egyszerű rumos kólának titulálni, hiszen a kettő közötti kifinomult eltérések miatt lesz egyedi ez a koktél.

Cuba Libre – a szabadság itala

De honnan kapta a nevét, ez a manapság világszerte ismert népszerű ital?

Története az 1800-as évek végére és az 1900-as évek elejére vezethető vissza, amikor a kubaiak a „Szabad Kuba” mozgalmat szorgalmazták és Spanyolországtól függetlenné szerettek volna válni. A tíz éves háború alatt 1868 és 1878 között a szabadságharcosok egy Cuba Libre nevű italt kortyolgattak, mely mézből, melaszból és vízből állt. Egyes feltételezések szerint alkalmanként rum is került az erőt adó keverékbe, de ezt nem tudják biztosan. A kifejezés két évtizeddel később került be igazán a köztudatba, amikor az amerikai-spanyol háború után 1902-ben az amerikai Coca-Cola betört a kubai piacra. A történetmesélők szerint az ital megszületése a kubai amerikai katonai kormány küldöncéhez, Fausto Rodrigezhez köthető, aki egy havannai bárban szemtanúja volt az első Cuba Libre megszületésének.

Cuba Libre – a szabadság itala

Más történetek szerint a havannai katonai támaszponton született meg az ital, az itt állomásozó amerikai katonák által, akik saját italukat alkották meg a kólával, rummal és lime-al, majd a „Viva Cuba Libre!” szavakkal koccintottak Kuba felszabadulására.

Cuba Libre – a szabadság itala

A kubai rum készítése A kubai rum melaszból készül, amely cukorfinomítás egyik mellékterméke. Néhány Közép-Amerikai rum egyenesen cukornádból készül, azonban a hozzáértők szerint a melaszból készült rum enyhén füstös íze utánozhatatlan.

Cuba Libre – a szabadság itala

A melasz igen magas cukortartalmú, melyet tiszta forrásvízzel kevernek. Ezt követi a kubai élesztő segítségével a 24 órás erjesztés, melynek során olyan cukornád-bor keletkezik. Ezután már csak a lepárlás marad hátra, amit vörösrézből készült tartályokban végeznek el. A rumot a folyamat végén érlelni kezdik, melyhez olyan tölgyfából készült régebbi hordókat használnak, melyekben korábban bourbon volt.A kóla és a kubai rum találkozása életre szóló szövetség lett és a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb koktélja született meg belőle, melynek megkóstolását semmiképpen ne hagyjuk ki, ha Kubában járunk. Égészség!

Forrás: OTP Travel
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Érdekes bejegyzések: