Vadnyugati szellemvárost kínálnak eladásra – borzalmas történelemmel - Érdekes.info

Vadnyugati szellemvárost kínálnak eladásra – borzalmas történelemmel

Egy régóta elhagyatottan álló történelmi városkát kínálnak eladásra Kaliforniában: az Inyo hegységben található Cerro Gordo 22 épülete, hatalmas földterülete, sőt a hozzá tartozó bányászati jog is új tulajdonosra vár. A település egyik érdekessége, hogy az első bányaváros volt Sierra Nevada déli vidékén, és az úgynevezett “ezüstúton” feküdt, amely Los Angeles-nél ért véget és részben annak növekedésért és a gazdasági fellendüléséért is felelős.

Cerro Gordo / Kép: Bishops Real Estate
Kép: Bishops Real Estate

1868-ban Mortimer Belshaw üzletember nyitott bányát a kopár vidéken és Cerro Gordo rövid időn belül Kalifornia legnagyobb ólom- és ezüstkitermelőjévé vált. A hőskorát élő vadnyugati városkában azonban nem volt túl biztonságos az élet, a Los Angeles Times szerint ugyanis hetente egy ember lett gyilkosság áldozata.

Az Owens-völgyben elterülő település virágzása nem tartott túl sokáig, ugyanis néhány évtized után gyors hanyatlásnak indult az ezüst értékének csökkenése, valamint egy pusztító tűzvész miatt. 1920-ra már csak tíz ember élt itt, majd több más amerikai bányavároshoz hasonlóan teljesen elnéptelenedett.

Kép: Bishops Real Estate

A lakosok a város burjánzó bűncselekményeinek is áldozatai lettek, volt olyan, hogy heti egy gyilkosság történt. A bányászati ​​műveletek Cerro Gordóban 1866-ban kezdődtek és 1938-ig tartottak. A város a legnagyobb ezüst-, ólom- és cinkérc termelők közé tartozott. A bányászati ​​termelés csúcspontja alatt a város 5000 lakosnak adott otthont. Cerro Gordót még napjainkban is elég nehéz elérni. A város körülbelül 200 mérföldre van Los Angeles-től, a legközelebbi közösség pedig 25 mérföldre található.

Kép: Bishops Real Estate

Cerro Gordo jelenleg is magántulajdonban van, évek óta turistákat vezetnek körbe a településen fejenként 10 dollárért, a befolyó összeget pedig állagmegóvásra fordítják. Nemrég a tulajdonosok úgy döntöttek, eladják a szellemvárost, amelyet egy ingatlanügynökség 925 ezer dollárért (~250 millió forintért) hirdetett meg. A Sierra Nevada-i bányavárosban megmaradt, többnyire jó állapotban lévő épületek közt egyébként lakóházak, egy fogadó, egy kápolna és egy kocsma is van.

Forrás: Érdekes világ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Kapcsolódó érdekes: