A tea és a kávé nem úgy működik, ahogy azt a legtöbben gondolják - Érdekes.info

A tea és a kávé nem úgy működik, ahogy azt a legtöbben gondolják

Ha valaki ivott már társaságban kávét, akkor biztos hallott már olyan kijelentéseket, amelyek gyakorlatilag mind ugyanazt jelentik: minél erősebb az ital íze, annál több koffein van benne. Ezt a teánál elméletben úgy lehet elérni, hogy tovább áztatjuk, a kávénál pedig úgy, hogy minél sötétebbre pörköljük a kávébabot. A helyzet az, hogy ez nem ilyen egyszerű, és a legtöbb esetben nem is igaz.

Kávé, tea, koffein

Kezdjük a teával. A közhiedelem szerint minél tovább áztatunk egy adag (koffeint tartalmazó, például fekete vagy zöld) teát, annál erősebb lesz az ital. Most tekintsünk el attól, hogy típustól függően a teának rengeteg elkészítési módja van, nem mindegy, hogy leveles vagy filteres, hogy citromlével vagy tejjel, cukorral, mézzel vagy édesítés nélkül isszuk. Aki szereti a teát, az pontosan tudja, hogy csak egy jó elkészítési mód létezik: ahogyan ő issza.

Kávé, tea, koffein

Bárhogy is legyen, a közhiedelemnek pont a fordítottja igaz: minél kevesebb ideig áll a vízben, annál erősebb lesz a tea. Ez azért van, mert a tealevélből a hő hatására a koffein szabadul fel elsőként. Ahogy a levelek tovább áznak, előjönnek a tearubiginek, és rákapcsolódnak a koffeinmolekulára. Ezek után a szervezetünkben a koffein már nem tud rácuppanni a receptorainkra, ezért nem is pörget úgy fel. Cserébe sokkal ízesebb főzet lesz a végtermék.

A teára amúgy sem lehet a kávéhoz hasonló energiaitalként gondolni. A benne lévő koffeint sokkal lassabban dolgozza fel a szervezetünk, így nem egy nagy löketet ad – ám cserébe a teában található vegyületek miatt nem kell tartani a kávézás utáni feszültségtől.

Kávé, tea, koffein

A feketeleves

A kávéval is hasonló a helyzet, bár itt nem feltétlenül a készítőn múlik, hogy milyen erős lesz az ital. Természetesen ebben az esetben is igaz, hogy kávéféle és kávéféle között is van különbség, van, amelyik magasabb koffeintartalmú. Ettől függetlenül a kávénál is áll, hogy csak azért, mert erősebb az íze, nem feltétlenül fog jobban felébreszteni.

A kávébab az ízét leginkább a pörköléskor kapja. Minél tovább kezelik, annál több minden kijön a babból, például az édessége és a kávé természetes íze. Ezért sokkal kesernyésebb a nagyon sötét babból készült kávé. A sötét és a világos pörkölésű kávék között viszont gyakorlatilag nincs különbség a koffeintartalomban. Itt azonban nem olyan egyértelmű a helyzet, mint a teánál, ugyanis a babok pörköléskor tágulnak, és egyben könnyebbé is válnak.

Kávé, tea, koffein

Tehát egy zsák sötét pörkölésű kávé súlyarányosan több koffeint tartalmaz, mint egy zsák világos őrölésű, de mennyiségre kevesebb koffein van benne, mint a világosban. Mivel a sötét babszemek nagyobbak, egy mérőkanálba kevesebb darab fér, mint a világos babból. Így gyengébb lesz a lefőzött kávé, mint a világosból készült. Ha azonban súlyban mérjük, akkor több sötét szemre van szükségünk, mint világosra, tehát a kávé erősebb lesz, mint ha a kisebb, tömörebb világos babokat használtuk volna.

Kávé, tea, koffein

Ezenkívül persze figyelembe kell venni, hogy milyen típusú teát vagy kávét használunk, de érdemes tudni: csak azért, mert egy kortytól a fogunk is ökölbe szorul, nem feltétlenül leszünk éberebbek. A legfontosabb pedig az, hogy mindenki azt és úgy igyon, amit és ahogy jólesik!

Forrás: Telex
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Érdekes bejegyzések: