Több mint 1000 éves viking kardot húztak ki egy kőhalomból Norvégiában - Érdekes.info

Több mint 1000 éves viking kardot húztak ki egy kőhalomból Norvégiában

Egy több mint 1000 éves, remek állapotban megmaradt viking kardra bukkant egy vadász Norvégiában. Einar Ambakk akkor találta meg a kőhalomból kiálló barna tárgyra, amikor társaival rénszarvasok nyomát követték Reinheimenben, Norvégia középső részén, ahol korábban még sohasem vadásztak. Először azt hitte, hogy egy rozsdás vasrudat talált, de amikor kihúzta, látta, hogy valódi kard.

A fellelés helye / Kép: Espen Finstad, Secrets of the Ice/Oppland County Council

A kardot 1640 méteres tengerszint feletti magasságon találták, és több mint ezer éven át félig kiállt a földből. Ambakk értesítette a helyi régészeket és szakértőket. “Amennyire én tudom, soha korábban nem találtak kardot ilyen magasságban. Az is ritka, hogy ilyen jó állapotban maradt fenn” – mondta Lars Holger Pilo régész. A szakértő szerint a viking kard markolata két részből áll, valószínűleg javításon esett át, de feltételezhetően a 800-as, 900-as évekből származik.

Ezer éves viking kard
Ezer éves viking kard / Kép: Einar Ambakk

Pilo szerint különleges, hogy a több mint ezer éve a felszínen lévő ereklyét eddig nem vették észre. Az emberek eddig valószínűleg nem közelítették meg az omladékot, távolról pedig nem látszott a kard. A magas hegynek ezen a területén valószínűleg csak vadászok járnak. “Maga a környezet is különleges. Milyen viking hagyja legféltettebb tárgyát a hegyen? A tulajdonos valószínűleg eltűnt vagy elveszítette a kardját. Talán elhagyta és máshol halt meg, például egy hóviharban” – tette hozzá Pilo.

A kardot a napokban Lillehammerben vizsgálják meg, de hamarosan az oslói Kulturális Történelmi Múzeumba szállítják további kutatások céljából.

Forrás: Érdekes világ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Kapcsolódó érdekes: