Víz alatti múzeum fog épülni a világ legmagasabban fekvő hajózható tavában - Érdekes.info

Víz alatti múzeum fog épülni a világ legmagasabban fekvő hajózható tavában

Titicaca-tó a világ legmagasabban fekvő hajózható tava, amely 3810 méter magasságban terül el az Andok-hegységben Dél-Amerikában, Peru nyugati és Bolívia keleti határán. A Titicaca Dél-Amerika második legnagyobb tava (Maracaibo után). Egy keskeny szoros, a Tiquina szétválasztja a tavat két víztestre. A kisebbiket délkeleten a bolíviai Huinaymarca-tónak és a perui Pequeno-tónak hívják, a nagyobbat északnyugaton Bolíviában a Chucuito-tónak és a perui Grande-tónak hívják.

Titicaca – Víz alatti múzeum

Bolívia első víz alatti régészeti múzeumát építik fel a Titicaca-tó partján a tó fenekén talált régészeti leletek bemutatására – jelentette be a dél-amerikai ország kulturális minisztériuma. A létesítmény egyszerre lesz turisztikai komplexum és régészeti, geológiai és biológiai tudományos központ – mondta Wilma Alanoca a tervek bemutatásakor.

Titicaca – Víz alatti múzeum
Titicaca-tó
Titicaca – Víz alatti múzeum

A Bolívia és Peru közt természetes határt képező, 8562 négyzetkilométeres tó több olyan civilizáció bölcsője, amely a spanyol hódítás előtt virágzott a térségben. A legutóbbi, tavaly végzett kutatások során csaknem 10 ezer régészeti leletet találtak a Titicaca mélyén, köztük csont-, kerámia- és fémtárgyakat, emberi és állati csontokat, továbbá konyhai eszközöket a prehispán inka, tivanakota és pre-tivanakota kultúrából. A miniszter szerint tárgyalások folynak az államkincstárral a 10 millió dolláros beruházás finanszírozásáról. Az UNESCO 2,4 millió dollárt ajánlott fel a víz alatti múzeumhoz.

Titicaca – Víz alatti múzeum
Kép: Ministerio de Culturas y Turismo de Bolivia
Titicaca – Víz alatti múzeum
Víz alatti múzeum / Kép: Caracol Radio

Az Enabel belga fejlesztési ügynökség által bemutatott terveken a látogatók üvegpadlón keresztül, eredeti helyükön csodálhatnák meg a tófenéken lévő régészeti leleteket. A belga kutatók szerint egy „elsüllyedt városról” lehet szó, amely a tó vízszintjének emelkedése miatt hagyhattak el lakói. A múzeum és kutatóintézet a tóparti Ojjelava településen, San Pedro de Tiquina város közelében, a fővárostól, La Paztól mintegy 100 kilométerre létesül.

Titicaca – Víz alatti múzeum
Titicaca – Víz alatti múzeum
Titicaca – Víz alatti múzeum
Titicaca – Víz alatti múzeum
A Tititcaca-tó Peru és Bolívia határán

A Titicaca a világ legmagasabban fekvő hajózható tava. Átlagos mélysége 107 méter, a legnagyobb mélysége 281 méter. A Balatonnál tizenháromszor nagyobb, és közel 4 ezer méter magasan fekszik. Több mint 25 folyó ömlik a tóba, és 41 sziget teszi változatosabbá, melyek közül némelyik sűrűn lakott.

Titicaca – Víz alatti múzeum
Forrás: Érdekes világ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

További érdekességek: