Rituális szertartásokhoz használhatták az ősi kőmaszkokat - Érdekes.info

Rituális szertartásokhoz használhatták az ősi kőmaszkokat

Igazi ritkaságnak számító leletet, egy kilencezer éves kőmaszkot talált Ciszjordánia déli részén, Hebronnál az izraeli régészeti hatóság (IAA). A szakértők szerint a kőszerszámokkal gondosan kidolgozott, emberi arcot mintázó maszkot kultikus szertartáshoz használhatták az újkőkorszakban élő emberek.

A kőálarc széleibe négy lyukat véstek, valószínűleg azért, hogy ezeknek a segítségével rögzítsék az ember fejére. A mészkőből készült szimmetrikus arcot különös gonddal formázták meg, szemet, orrot mintáztak, sőt fogakat is véstek rá.

Hebronnál megtalált ősi kőmaszk
Hebronnál megtalált ősi kőmaszk / Kép: Israel Antiquities Authority/Clara Amit

A kőmaszkokat a mezőgazdasági forradalom idejéhez kötik, amely a vadászattól és a gyűjtögetéstől az ősi mezőgazdasághoz, az állattenyésztéshez és a növénytermesztéshez vezetett el. Ehhez az átmenethez a társadalmi struktúra változása és a rituális-vallásos szertartások erőteljes növekedése társult.

Rituális kőmaszk
Valószínűleg rituális célokra használták / Kép: Israel Antiquities Authority

Ennek az időszaknak a kultikus leletei közé tartoznak többek között az ember formájú szobrok, a vésett-mintázott koponyák és faragott kőmaszkok is. Ekkoriban az ősök kultuszát gyakorolták, és a házak padlózata alá temették az elődök koponyáját. Az emberi arcot mintázó kőmaszkot is rituális szertartásnál használhatták.

Nahal Hemar barlangban megtalált 9000 éves kőmaszk
Nahal Hemar barlangban megtalált 9000 éves kőmaszk / Kép: Elie Posner/Israel Museum, Jerusalem

Az IAA hangsúlyozta, hogy eddig tizenöt hasonló maszk került elő az egész világon, de csupán kettőnek ismerik pontosan eredeti helyét, ahol megtalálták őket. A többit ráadásul magángyűjteményekben őrzik, ami erősen megnehezíti a tudósok hozzáférését, kutatásukat.

Az Izraelben most bemutatott kőmaszk jelentősége főként a lelőhely pontos ismeretében, a régészeti környezet tanulmányozásának lehetőségében rejlik. Az IAA műkincsrablás elleni egységének információja vezetett el az eredetileg a hebroni-hegyekben fellelt ritka tárgy megszerzéséhez, a leletet a régészek a neolitikum második szakaszára, kilencezer évvel ezelőttire datálták.

 
Forrás: Érdekes világ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Kapcsolódó érdekes: