Salto az életmentő ugráló kis robot - Érdekes.info

Salto az életmentő ugráló kis robot

Páratlan ugróképességű robotot fejlesztettek ki a kaliforniai Berkeley Egyetem tudósai, akik szerint akár különösen nehéz kutatási-mentési akciókban is hasznát lehet majd venni a szerkezetnek. A tudósok tájékoztatása szerint a Salto nevű kis robot képességeit az afrikai galágókról (fülesmakifélékről) mintázták. Salto ugróképességének nincs párja a robotok világában: képes magasra ugrani, majd elrugaszkodni egy falról és egymás után többször is függőlegesen felugrani.

Az ugrani képes robot sematikus működési rajza
Az ugrani képes robot sematikus működési rajza / Kép: UC Berkeley

A robotikával foglalkozó tudósok gyakran nyernek ötletet a természetből egy-egy robot megtervezésénél. Salto esetében olyan robotot akartak kifejleszteni, amely nehéz terepviszonyok között is helyt tud állni, például földrengés esetén bevethető a mentési munkálatoknál. Ezért tanulmányozták a Berkeley Egyetem kutatói az egyik legjobb ugróképességű állatot. Az volt a cél, hogy a legkiválóbb ugró robotot készítsék el.

Salto, az ugráló kis robot
Salto, az ugráló kis robot

Fülesmakik a Berkeley Egyetemen

A galágók viszonylag kicsi, jellemzően éjszaka aktív, fákon élő főemlősök. Fürgék és nagyon jó ugrók, négy másodperc alatt ötször egymás után képesek felszökkenni a magasba, és az ugrások összeadva elérik a 8,5 métert.

A biológiához fordultunk inspirációért, mivel nyilvánvaló, hogy az állatok túlszárnyalják a robotokat az ugrás terén. Olyan kisméretű, de fürge robotot akartak kifejleszteni, amely mozgásával nem bolygatja meg a törmeléket egy esetleges kutató-mentő munka közben, ugyanakkor képes gyorsan mozogni a ledőlt házak romjai között

– mesélte Duncan Haldane, a kutatásról született tanulmány vezető szerzője.

Galago senegalensis
Galago senegalensis

A galágók kuporgás közben sok energiát gyűjtenek az inaikban, így aztán nagy erővel rugaszkodnak el a földről. A kutatók a Science Robotics folyóirat debütáló számában közölt tanulmány szerint az állatnak ezt a képességét próbálták átültetni a gép megalkotásakor. Olyan motorizált rugós lábmechanizmust építettek, amely lehetővé teszi, hogy a robot hasonló, kuporgó pozícióból lendüljön fel. A 100 gramm súlyú, 23 centiméter magas Salto egy méter magasra képes ugrani. A galágók függőleges ugrási képességének 78 százalékát teljesíti. Készült már olyan robot, például a TAUB, amely 3,2 méterre szökken föl, ám a Haldane szerint Salto fürgesége és “függőleges ugrási agilitása” páratlan.

Salto
Salto / Kép: California Academy of Sciences

Ronald Fearing, a Berkeley professzora, a robotot kifejlesztő laboratórium vezetője elmondta, jelenleg már az foglalkoztatja a tudósokat, hogyan lehetne a robotokkal meghaladni a mintául vett állatok képességeit.

Minél jobban megértjük az állatok mozgását és minél jobban tudjuk felhasználni az elérhető technológiákat, annál közelebb kerülünk ehhez a ponthoz

– fűzte hozzá a tudós.

Forrás: Érdekes világ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Még több érdekes: