A genetika segítségével feltámasztanák a gyapjas mamutot - Érdekes.info

A genetika segítségével feltámasztanák a gyapjas mamutot

Újra mamuthoz hasonló élőlények népesíthetnék be a fogyos északi tundrákat

Gyapjas mamut-elefánt hibridek
Gyapjas mamut-elefánt hibridek (fantáziarajz)

15 millió dollárt gyűjtött össze a genetikával foglalkozó Colossal nevű startup vállalat, hogy gyapjas mamut-elefánt hibrideket hozzanak létre, és benépesítsék velük a sarkvidéki tundrát. A cég alapítói között van Ben Lamm, az informatikában utazó vállalkozó és George Church, a génszerkesztésben úttörő szerepet játszó Harvard Medical School professzora.

A kutatók célja, hogy hidegtűrő elefántokat alkossanak, amelyek úgy néznek ki és úgyis viselkednek, mint a több ezer éve kihalt gyapjas mamutok. Ehhez a kihalófélben lévő ázsiai elefánt génállományát akarják úgy módosítani, hogy a laboratóriumi körülmények között létrehozott embriók már a mamutok DNS-ét is hordozzák. A bundanövesztésért felelős gént a jó állapotban fennmaradt mamut tetemekből nyernék ki. A tervek szerint hat éven belül születnének meg az első életképes, már jelentős bundával megáldott példányok.

A kihalt gyapjas mamut rekonstrukciója
A kihalt gyapjas mamut rekonstrukciója

A kutatók reményei szerint az elefánt-mamut hibridek segítségével visszaállíthatják a sarkvidéki tundra eredeti állapotát, ellensúlyozva a klímaváltozás káros hatásait, ezért egész csordákat képzeltek el. Nem minden kutató ilyen optimista, egyesek szerint ehhez több százezer példányra lenne szükség, akkora területről van szó, arról nem beszélve, hogy évtizedekbe telne, mire teljesen kifejlődnének a borjak.

Forrás: Telex
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

További érdekességek: