Szentjánosbogárra emlékeztető fénykibocsátó eszközt fejlesztettek ki japán kutatók - Érdekes.info

Szentjánosbogárra emlékeztető fénykibocsátó eszközt fejlesztettek ki japán kutatók

Levegőben lebegő aprócska, elektromos fénykibocsátó eszközt fejlesztettek ki japán kutatók, remélve, hogy a szentjánosbogárra emlékeztető fejlesztésüknek számos felhasználási formája lesz a jövőben.

Szentjánosbogarak
Szentjánosbogarak / Kép: flickr/Mike Lewinski

Az ultrahanghullámok révén lebegő Luciola nevű fényforrás mindössze 16,2 milligrammot nyom és 3,5 milliméter átmérőjű. A piros LED fényforrása által kibocsátott fénye alkalmas például egy szöveg megvilágítására.

Luciola
Luciola / Kép: University of Tokyo

A Tokiói Egyetem professzoraként dolgozó Takamija Makoto és kutató kollégái két éven át dolgoztak a teljesen hangtalanul működő Luciola kifejlesztésén a Japán Tudományos és Technológiai Ügynökség szárnyai alatt futó program keretében.

“Azt remélem, hogy ezek az apró szerkezetek idővel olyan képességekkel fognak bírni, mint egy okostelefon és a segítségünkre lesznek a mindennapokban” – mondta a szakember, hozzátéve, hogy a fejlesztésük reményei szerint 5-10 éven belül kereskedelmi használatba kerülhet.

Kép: University of Tokyo

A fejlesztők szerint a Luciolát a jövőben a hálózatba kapcsolt okos eszközök, az Internet of Things (Dolgok Internete) területén is lehetne hasznosítani. Mozgás- vagy hőmérsékletérzékelőkkel felszerelve a Luciola alkalmas lehet arra, hogy üzeneteket szállítson bizonyos eszközökhöz vagy észlelje az emberek jelenlétét.

Forrás: Érdekes világ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

További érdekességek: