A titokzatos lengyel fenyves, ahol görbén nőttek a fák - Érdekes.info

A titokzatos lengyel fenyves, ahol görbén nőttek a fák

Görbe erdő – Krzywy Las

Lengyelországban található egy kisebb fenyves, ahol nagyjából száz fa (más források több százat is említenek), ugyanolyan irányba, ugyanolyan ívben görbülve nőtt. Hogy miért, azt senki sem tudja, pedig csak két generációval ezelőtt ültették őket.

A görbe erdő – lengyelül Krzywy Las – a német-lengyel határ közvetlen közelében található Gryfinótól északnyugatra található. A város szinte teljesen elpusztult a második világháború alatt, valószínűleg a furcsa erdő titka is ekkor veszett oda. Gryfinót végül az 1970-es években népesítették újra, amikor megépült a közelben egy erőmű.

A fák nagyjából 1-3 métert kanyarodnak el a föld fölött, van közöttük olyan, ami 15 méteresre is megnőtt, de hogy mi okozza bennük az ívet, arracsak elméletek vannak. Az valószínű, hogy a fákkal csemetekorukban történt valami, amitől elgörbültek, ahhoz viszont, hogy ez több száz fával történjen, valami nagyszabású dolognak kellett történnie. A genetikai mutáció kizárható, ebben az esetben ugyanis végig görbülne a fák törzse.

Görbe erdő – Krzywy Las
Görbe erdő – Krzywy Las / Kép: Radio Szczecin

Egyes elméletek szerint az ültetésük után óriási hó lephette el a területet, ami miatt elhajlottak a nagyjából 7-10 éves fák. Aztán amikor elolvadt a hó, már egyenesen felfelé kezdtek tovább nőni, ám ennek ellentmond, hogy a facsoport körül a hasonló korú fák rendesen nőttek.

Egy másik magyarázat szerint a helyi lakosok szándékosan görbíthették el a fákat növekedés közben, hogy később bútorgyártáshoz, esetleg akár hajó- vagy hordókészítéshez használják fel azokat. Lehet, hogy a végleges forma egészen más lett volna, ám a Pomeránia tartományhoz tartozó város lakossága eltűnt a háború miatt, és így a fák gondozása is félbeszakadt.

Görbe erdő – Krzywy Las

Felmerült lehetséges magyarázatként az is, hogy a fákat karácsonyfának vágták ki, de egyetlen ágat meghagytak rajtuk, hogy tovább tudjanak növekedni, és ezek miatt alakult ki a most látható görbe forma. Elképzelhető az is, hogy a második világháború alatt a területen átvonuló tankok döngölték a földbe az akkor meglehetősen fiatal erdőrészt, majd a fák ezután nőttek furcsán, de ez sem tűnik logikus magyarázatnak.

Forrás: Telex
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Ezek is érdekesek: