Ellopták a kiképzőkamrát, amiben egykor Gagarin is készülhetett az űrutazására - Érdekes.info

Ellopták a kiképzőkamrát, amiben egykor Gagarin is készülhetett az űrutazására

Ismeretlen tettesek ellopták Moszkvában azt a túlnyomásos oxigénkamrát, amelyet több mint 60 éve alkottak meg a szovjet űrhajósok kiképzésre. Jurij Gagarin, a világ első(?) űrhajósa is ebben a kamrában készülhetett fel 1961-es űrutazására. A moszkvai űrhajózási múzeum szerint a nagyjából lakókocsi-nagyságú történelmi tárgyat abból az üzemből lopták el, ahová átszállították, hogy szakértők megvizsgálják, és kétséget kizáróan megállapítsák, hogy Gagarin is használhatta-e azt tréningjei során.

Jurij Gagarin
Jurij Gagarin / Kép: NASA

A túlnyomásos oxigénkamra nem a múzeum tulajdona, és ellopása idején sem a múzeumban volt, hanem abban a restaurálóüzemben, ahová átszállították – közölte az intézmény, hozzátéve, hogy a lopás valamikor a hét végén történt. A szovjet űrhajósok kiképzéséhez számos túlnyomásos oxigénkamrát építettek, s a restaurációs üzemben folyó szakértői vizsgálatoknak azt kellett volna megállapítani, hogy ezt használta-e Gagarin, German Tyitov és más neves űrhajósok. Utána restaurálták volna és ki akarták állítani az intézményben.

Túlnyomásos oxigénkamra
Túlnyomásos oxigénkamra / Kép: ruaviation.com

“A kamra értéke attól függ, ki készült fel benne. Ha nem Gagarin, akkor csak 300 ezer rubel (1,25 millió forint) lehet az értéke” – mondta a múzeum illetékese a Ria Novosztyi hírügynökségnek.

Az űrhajó fellövése, benne Gagarinnal
Az űrhajó fellövése, benne Gagarinnal
Forrás: Érdekes világ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Kapcsolódó érdekes: