Látványos felvételeken a világ egyik legkülönlegesebb tava - Érdekes.info

Látványos felvételeken a világ egyik legkülönlegesebb tava

A skarlátvörösben izzó Nátron-tó Tanzánia északi részén, a kenyai határhoz közel, a Nagy-hasadékvölgyben található. Ez Földünk egyik legsósabb és legmelegebb (helyenként 50 Celsius-fokos) állóvize. Ez a világ leglúgosabb tava, pH értéke elérheti a 9-10,5 értékeket is, mindez a régió vulkanizmusának köszönhető.

A Landsat 8 amerikai földfigyelő műhold OLI készüléke megörökítette a magasból a különleges tavat és környezetét. A felvételek az esős évszak korai szakaszán, így megcsodálhatjuk, hogyan fest a tó, amikor a vízszintje kifejezetten alacsony.

Náton-tó
Kép: NASA Earth Observatory

A Nátron-tó egy sekély, kevesebb, mint három méter mély tó, nagysága a vízszinttől függően változik. Jellegzetes vöröses színe a gyors párolgás következménye. Ahogy a száraz évszakban vize elpárolog, sóssága olyan szintre növekszik, amely már kitűnő életteret biztosít a sókedvelő mikroorganizmusoknak. Ezek közül a cianobaktériumok fotoszintézisútján állítják elő élelmüket, mint a növények. A Nátron-tó nyílt vizeinek vörös, sekélyebb részeinek narancs árnyalatú színeit a cianobaktériumok adják, amelyek a Nátron-tavon tömegesen megjelenő flamingók fő táplálékát alkotják. A sós, lúgos tó szinte teljesen élhetetlen, csupán néhány faj fedezhető fel környékén. Amikor az állatok elhullanak, tetemüket gyakran megőrzik a nátrium-karbonát ásványok, amelyek felelősek a víz furcsa kémiájáért is.

Nátron-tó, Tanzánia
Nátron-tó, Tanzánia

A tó 2001. július 4-e óta szerepel a ramsari listán. A ramsari egyezmény célja a vizes élőhelyek megőrzésének elősegítése, és az ehhez szükséges jogi, intézményi keretek megalapozása. A tó sóegyensúlyát a környezetében végzett erdőkivágások, egy itt tervezett vízierőmű, illetve egy nátrium-karbonátot mosóporrá alakító nagyüzem fenyegeti.

Nátron-tó
Forrás: Érdekes világ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Kapcsolódó érdekes: