A Harmadik Birodalom végnapjaiban elásott aranyérmékre bukkantak - Érdekes.info

A Harmadik Birodalom végnapjaiban elásott aranyérmékre bukkantak

A II. világháború végén és az azt követő rövid időszakban különböző német katonai egységek – menekülésük közben – kincseket rejtettek el szerte a birodalom területén azzal a szándékkal, hogy később majd értük mennek.

Lüneburgi arany pénzérmék
Lüneburgi arany pénzérmék / Kép: Welt

Több száz pénzérméből álló, a Harmadik Birodalom végnapjaiban elásott rejtélyes aranykincsre bukkant egy amatőr régész az észak-németországi Lüneburg külterületén. Két zsákban összesen 217 történelmi aranypénzt találtak egy mezőn. A legrégibb aranyérmék 1831-ből származnak, a legújabbak 1910-ből. A legtöbb aranyérme Belgiumból és Franciaországból való, de találtak aranypénzeket Olaszországból és az Osztrák-Magyar Monarchiából is.

A III. Birodalom végnapjaiban történtek rejtélyes dolgok
A III. Birodalom végnapjaiban történtek rejtélyes dolgok / Kép: PBS

A zsákokat a berlini Reichsbank – a hajdani német jegybank – pecsétjével plombálták le, és a birodalmi sast ábrázoló alumíniumpecsét anyagának összetételéből szakértők arra következtetnek, hogy az aranykincset a nemzetiszocialista birodalom végnapjaiban vagy közvetlenül a háború után rejthették el. Szakértők biztosak abban is, hogy az aranypénzek a Reichsbank aranytartalékából származnak, és egy hajdani bennfentes lophatta el azokat.

Az elásott aranykincs
A megtalált kincs / Kép: International Business Times

A kutatókat meglepte, hogy noha az érmék különböző országokból és korokból származnak, mind 21 milliméter átmérőjűek, és kivétel nélkül 6,45 gramm súlyúak, amire nem találnak magyarázatot. Az aranypénzek napjainkban – pusztán a nemesfém piaci árát tekintve – mintegy 45 ezer eurót érhetnek. Hajdan egy-egy érméből például egy jó minőségű öltönyt lehetett csináltatni. A nemzetiszocialista időkből származó aranykincsre Lüneburg külterületén bukkantak, de a leletet csak később mutatták be a nyilvánosságnak, mivel szeretnék felkutatni a jogos tulajdonost, vagy legalábbis megismerni a kincs történetét. A régészek akkor az elveszett tárgyak hivatalánál jelentették be a leletet.

Lüneburgi aranyérmék
Lüneburgi aranyérmék / Kép: Archaeology Magazine

Az aranyérméket megtaláló Florian Bautsch szabadidejében, a hatóságok engedélyével, egy speciális fémdetektorral kutat régiségek után. Tavaly a lüneburgi városi régészek kérték fel, hogy vizsgáljon meg egy állítólag gyanús magaslatot. Eredményes munkáját 2500 euróval jutalmazták. A régi aranypénzeket a lüneburgi városi múzeumban állítják ki hamarosan.

Forrás: Érdekes világ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Ezek is érdekesek: