Kiderítették, honnan származhat az első csillagközi bevándorló - Érdekes.info

Kiderítették, honnan származhat az első csillagközi bevándorló

Megtalálták az Oumuamua üstökös lehetséges származási helyeit: négy olyan jelöltet is találtak kutatók, ahonnan az Oumuamua, a Naprendszer egy éve felbukkant első „csillagközi bevándorlója” származhat. A kutatók négy olyan törpe csillagot azonosítottak, melyeket lehetséges jelöltként tartanak számon.

A szakértők ehhez visszakövették a szivar alakú égitest röppályáját. A számítások többek között egy három hónappal ezelőtti új felfedezésnek köszönhetően váltak lehetségessé – közölte a heidelbergi Max Planck Csillagászati Intézet. Ekkor jöttek rá a tudósok arra, hogy az Oumuamuából időnként gázok távoznak, amelyek hatása nagyon gyenge rakétameghajtáshoz hasonlatos. Ez jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy kiszámolják a test röppályáját – közölték a tudósok az Astrophysical Journal című szaklapban.

Oumuamua üstökös
Oumuamua üstökös / Kép: ESO/M. Kornmesser

A Coryn Bailer-Jones vezette kutatócsoport egy 1,3 milliárd csillagra vonatkozó adathalmazt elemzett ki. Az adatokat az Európai Űrügynökség Gaia missziója során gyűjtötték. Többek között azt is megállapították, mekkora hatással volt más csillagok vonzóereje a csillagközi objektum röppályájára. A kutatócsoport 6,3 millió évre követte vissza az Oumuamua útját. Mind a négy törpe csillag

A keresés azonban még nem zárult le: 2021-ig még részletesebb adatokat hoznak nyilvánosságra újabb több millió csillagról, amelyek pontosabb információval szolgálhatnak a nyolcszáz méter hosszú Oumuamua eredetéről.

Kép: ESA/ATG medialab; ESO/S. Brunier
Kép: csillagaszat.hu

A Hawaii Egyetem csillagászai 2017. október 19-én észlelték a Naprendszeren nagyon nagy sebességgel áthaladó objektumot. A kutatók Oumuamuának, azaz hawaii nyelven „elsőként érkező távoli üzenetnek” nevezték el az égitestet. Ezt tartják a tudósok az első olyan ismert üstökösnek, amely egy másik csillag körüli bolygórendszerből érkezett a Naprendszerbe.

Kép: ESA/Hubble, NASA, ESO, M. Kornmesser

Felfedezése után mintegy 2,5 hónapon át volt látható nagy teljesítményű, földi bázisú teleszkópok segítségével. A kutatók folytathatták a munkát az összegyűjtött információk alapján, de a szivar alakú égitestet nem láthatják többé. A szakértők szerint a 2015 BZ509 jelű égitest rögtön a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti keletkezése után csatlakozhatott bolygórendszerünkhöz egy másik csillagrendszerből.

Az eleinte aszteroidaként kezelt Oumuamuát júniusban hivatalosan is üstökösnek nyilvánították. A kutatók azért gondolták róla, hogy aszteroida, mert nem találták nyomát az üstökösökre jellemző gáz- és porcsóvának, de a pályája mégiscsak arra utal, hogy üstökös, csak éppen nem igazán aktív.

 
Forrás: Érdekes világ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Még több érdekes: