Egy húsevő növény, ami többezer hangyát fogyaszt el óránként - Érdekes.info

Egy húsevő növény, ami többezer hangyát fogyaszt el óránként

A Fülöp szigeteken honos Nepenthes truncata – magyar elnevezése kancsóka – veszélyeztetett faj. Eredeti populációkról Mindanaoban számoltak be, ahol 230-600 m magasságban, nyílt hegyi lejtőkön terem. Alföldi változata kevésbé mutatós, kevésbé színes. A természetben sok hibridje fordul elő.

Kancsóka
Kancsóka / Kép: National Geographic

A húsevő növények közül a vénusz légycsapója a legismertebb, amit akár a hazai boltokban is megtalálunk, de ennek a fajnak nincs túl nagy étvágya, beéri alkalmanként egy-egy rovarral is. A Madagaszkár, Borneó és Thaiföld hegyvidékein élő kancsóka azonban a módosult csöves levelével akár óránként hatezer hangyát is fel tud falni.

Kancsóka

A kancsóka egzotikus megjelenését látva azt hihetnénk, igen ritka növényről van szó. A valóság azonban az, hogy a trópusi égövben világszerte számtalan faja él. Húsevő életmódot folytat, ami esetében azt jelenti, hogy vastag, húsos, kancsó vagy tölcsér alakúra módosult csöves levele csapdaként elfogja a rovarokat és egyéb apró állatokat.

Pár éve fedeztek fel egy Fülöp-szigeteken élő fajt, amelynek tölcsére elég nagy ahhoz, hogy ne csak rovarokat, hanem kisebb emlősöket, például egeret is fogságba tudjon ejteni.

Az kisegér sem ússza meg (csak erős idegzetűeknek!)
Kancsóka
Forrás: Érdekes világ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Még több érdekes: