Lezárták a turisták előtt Thaiföld leghíresebb partját - Érdekes.info

Lezárták a turisták előtt Thaiföld leghíresebb partját

Egy időre kiürült a világ egyik leghíresebb és legszebb partja, a thaiföldi Maya-öböl, mivel a turisták elképesztő áradat már komolyan veszélyezteti a környék ökoszisztémáját és koralljait. A Koh Phi Phi Leh szigeten elterülő gyönyörű öblöt több hónapra lezárják a látogatók előtt, ezzel segítve az élővilág regenerálódást.

Kép: Wikimedia Commons/Diego Delso/delso.photo

A Maya-öböl azután vált a turisták kedvenc úti céljává, hogy 2000-ben bemutatták A part cím filmet, melyet Leonardo DiCaprio főszereplésével forgattak a lenyűgöző tengerparton. Az alkotás nyomán a világ minden tájáról érkező látogatók özönlötték el az egycsapásra világhírűvé vált strandot, mely korábban szinte teljesen ismeretlen volt.

Kép: Wikimedia Commons/M.inse31

A korallok azonban megszenvedték a turizmus fellendülését, ugyanis a vízszennyezés és a horgonyzó hajók miatt mára jelentős részük elpusztult. A hatóságok ezért most úgy döntöttek, hogy egész nyárra lezárják a partszakaszt, hogy a korallok és a tengeri élővilág regenerálódni tudjon. A döntést sokan üdvözölték Thaiföldön, ám a legtöbb környezetvédőnek az a véleménye, hogy az intézkedés nem oldja meg a problémát, mivel csak a teljes tilalom, de legalábbis a látogatók számának szigorú korlátozása jelenthetne egyedül megoldást, ami azonban nagy csapást jelentene az idegenforgalom számára.

Kép: Wikimedia Commons/Diego Delso/delso.photo
Kép: Wikimedia Commons/Mikecleggphoto/travelanddestinations.com

Az öböl naponta több ezer látogatót fogad, főként a közeli Krabi és Phuket szigetekről, amelyek maguk is alig bírják a turistaáradatot. Thaiföld turizmusa az elmúlt évtizedben jelentős mértékben növekedett gyönyörű természeti látnivalóinak köszönhetően, csak 2017-ben 35 millióan érkeztek az ázsiai országba. Mivel az elkövetkező években további növekedés várható, egyre nagyobb a nyomás a hatóságokon, hogy lépéseket tegyenek a környezet megóvásának érdekében.

A Phi Phi szigetek egyébként Phuket és az ország kontinentális részének nyugati partja között, a Malaka-szorosban helyezkednek el, s közigazgatásilag Krabi tartományhoz tartoznak. A csoport legnagyobb és legnépesebb szigete Ko Phi Phi Don, a második legnagyobb sziget, Ko Phi Phi Leh, míg a többi nem sokkal több, mint a tengerből kiemelkedő nagy mészkőszikla. A szigetek hosszúfarkú hajóval, vagy motorcsónakkal közelíthetőek meg, Krabi városból, vagy Phuket tartomány kikötőiből. A 2004-es cunami letarolta Ko Phi Phit, de azóta jórészt helyreállították.

Kép: Wikimedia Commons/Diego Delso/delso.photo
Kép: Wikimedia Commons/Diego Delso/delso.photo

A szigetcsoport a Hat Nopparat Thara-Ko Phi Phi Nemzeti Park része, amely bővelkedik korallokban és más tengeri élőlényekben. A buja erdőkkel, mészkőhegyek, sziklákkal és barlangokkal tarkított szigetek hosszan elnyúló, homokos tengerpartokkal rendelkeznek, melyeket az 1990-es évek elején még csak a vállalkozó kedvű utazók keresték fel.

Forrás: Érdekes világ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Érdekes bejegyzések: