Különleges gyémántlelőhely, ahonnan hazavihető a megtalált drágakő - Érdekes.info

Különleges gyémántlelőhely, ahonnan hazavihető a megtalált drágakő

Amerika Arkansas államában, azon belül is Murfreesboro városánál található a világ egyetlen nyilvános gyémántlelőhelye.

A település mellett található vulkáni kráternél már számos értékes drágakő került a felszínre. Az első gyémántot 1906-ban egy helyi farmer találta meg. Az első darabok megtalálása után elárasztották a várost a kincskeresők, így a gyémántlelőhely némileg kimerült a századeleji gyémántláznak köszönhetően, de időről-időre még előbukkannak értékesebb darabok. 1952 és 1972 között a gyémántlelőhely magántulajdonban volt, az Arkansas Diamond Company és az Ozark Diamond bányatársaság üzemeltette egyfajta turistaattrakcióként. Ezt követően megvásárolta Arkansas szövetségi állam és létrejött a Crater of Diamonds Állami Park.

Gyémántlelőhely
Kép: Rock & Gem Magazine

A park bárki számára szabadon látogatható, és bármit haza lehet vinni, amit ott találnak. Az ide érkezők a 8 dolláros belépődíj kifizetése után egyszerű eszközökkel felszerelkezve kutatnak a gyémántok után. A próbálkozás egyáltalán nincs kudarcra ítélve, hiszen az elmúlt évszázad során több ezer kisebb drágakövet találtak a lelőhelyen. A parkban más drága- és féldrágaköveket is lehet találni, az ametiszt-, jáspis-, achátleletekre is ugyanaz vonatkozik, ami a gyémántokra, vagyis az értékétől függetlenül a megtaláló hazaviheti.

8 karátos gyémánt
8 karátos gyémánt / Kép: National Jeweler
Gyémántok az örökkévalóságnak
Gyémántok az örökkévalóságnak / Kép: Arkansas State Parks

A legnagyobb gyémánt

A legnagyobb gyémántot 1924-ben találta meg egy szerencsés gyémántvadász, W. O. Bassum, aki egy 40,23 karátos drágakőre bukkant. A Bassum által talált, Sam bácsi gyémántja nevet kapott drágakő az Észak-Amerikában valaha talált legnagyobb gyémánt, melyet 12,42 karátosra csiszoltak meg és 150 ezer dollárért értékesítettek.

Sam bácsi gyémántjának lelőhelye
Sam bácsi gyémántjának lelőhelye
Briliáns
Briliáns

Nem ez volt az utolsó nagy értékű gyémánt, melyre Murfreesboro-ban bukkantak: 1964-ben találták meg a „Murfreesboro csillagát”, amely 34,25 karátos volt, ezt követeően, 1975-ben találtak rá egy 16,37 karátos kőre, ami az „Amarillo csillagfény gyémánt” nevet kapta, 2006-ban pedig a 6,35 karátos „Roden gyémánt” került ki a földből. 2013-ban pedig egy 12 éves fiú, Michael Dettlaff egy 5,16 karátos gyémántot talált a parkban. Az amerikai gyémánt becsüsök által „tökéletes” minősítést kapott kő a “Strawn-Wagner gyémánt” szintén innen került elő. A kincsvadászat tovább zajlik a parkban, ahol állítólag a kevésbé értékes gyémántokból naponta átlagosan kettőt találnak meg a hatalmas területen. A gyémántlelőhely fontos szerepet tölt be Arkansas életében, olyannyira, hogy még az állam hivatalos zászlaján is egy stilizált gyémánt látható.

Gyémántmosás
Gyémántmosás
Egy megtalált drágakő
Egy megtalált drágakő / Kép: The Today Show
Csiszolatlan gyémánt
Csiszolatlan gyémánt
Forrás: Érdekes világ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Ajánlott olvasnivalók: