Megtalálhatták Cook kapitány legendás hajójának roncsát - Érdekes.info

Megtalálhatták Cook kapitány legendás hajójának roncsát

A Rhode Island-i Newport kikötőjének egy szegletében lehet a hullámsírja James Cook angol hajóskapitány Endeavour nevű hajójának – jelentették be a helyszínen az immár évtizedek óta kutatásokat végző szakemberek.

A Sydneyben működő Ausztrál Nemzeti Tengerészeti Múzeum (ANMM) és a víz alatti régészettel foglalkozó Rhode Island Marine Archaeology Project (RIMAP) szakemberei távérzékelési eljárások segítségével készítettek képet a hajó feltételezett hullámsírjáról, amely szerintük a Newporthoz tartozó Goat Island partjainak közelében van.

James Cook kapitány portréja
James Cook kapitány portréja / Kép: National Maritime Museum

Shirani Aththas, a múzeum egyik munkatársa szerint a 250 éves Endeavour esetében nem olyan roncsra kell gondolni, mint, amilyen VIII. Henrik egykori zászlóshajója, a Mary Rose, amelyet egészben emeltek ki a vízből. „Ebben az esetben valószínűleg gerenda- és hajótestdarabokat foguk találni” – mondta Aththas a News.com ausztrál hírportálnak.

A roncsok kétséget kizáró azonosítására azonban csak a jövőre tervezett kiemelésüket követően lesz lehetőség. A faanyagok és szögek vizsgálata, valamint egyéb elemzések 18 hónapot vehetnek igénybe.

Az Endeavour másolata
Az Endeavour másolata / Kép: The Guardian

Kathy Abbass, az RIMAP alapítója és vezetője egy 1998-as levéltári kutatás során fedezte fel, hogy a nagyjából 32 méter hosszú Endeavour annak a 13 hajóból álló flottának a része volt, amelyet a britek elsüllyesztettek 1778-ban az amerikai függetlenségi háború idején, hogy eltorlaszolják a kikötőt. A hajót addigra Lord Sandwichre keresztelték át.

A szervezet néhány évvel ezelőtt megállapodott a sydney-i múzeummal, hogy az intézmény segíteni fogja a Rhode Island-i szakemberek azon törekvését, hogy Cook 1768 és 1771 közötti felfedezőútjának 250. évfordulójáig megtalálják a hajó hullámsírját. Az RIMAP emberei Londonban őrzött dokumentumok révén azonosították azokat a helyszíneket, ahol annak idején elsüllyesztették a flotta hajóit.

A szervezet honlapján adománygyűjtés indult a 2019-ben felszínre kerülő leletek tanulmányozásához, tárolásához és kiállításához szükséges feltételek biztosítására. Noha a hajó fontos szerepet játszik Ausztrália történelmében, amennyiben az Endeavourt megtalálják, a roncsok valószínűleg Rhode Island államot illetik.

Kép: Wikimedia Commons/ Dennis4trigger

Cook 1766-ban megfigyelt egy napfogyatkozást, amelyről beszámolt a brit Királyi Természettudományos Társaságnak. A testület ennek nyomán bízta meg az első csendes-óceáni tudományos expedíció vezetésével. Kinevezték hadnaggyá és a 368 tonnás, Endeavour nevű hajót adták neki. Tahitiba kellett vinnie a társaság tudósait a Vénusz Nap előtti átvonulásának megfigyelésére, emellett a déli földrész kutatásában meg kellett előznie a franciákat és a spanyolokat.

1768-ban indult útnak. A napfogyatkozás 1769. június 3-án volt, ezután a feltételezett Terra Australis keresésére indult. 1770. április 19-én érte el Ausztráliát. A keleti partvonal mentén északra haladt, átkelt a Nagy-korallzátonyon, ahol hajója megsérült, és hetekig javították. A Korall-tengeren és a Torres-szoroson át hajózva 1771-ben ért haza.

Szerkesztői megjegyzés:
Szégyen, hogy a mai időkben eljutottak odáig bizonyos erők, hogy ennek a legendás hajóskapitány, felfedezőnek, aki megtalálta a feltételezett Terra Australist (Ausztrál Föld), Új-Zélandot, Tahitit és sok-sok más szigetet – most ledöntögetik a szobrait, a róla elnevezett utcákat átnevezik másra, gyalázzák az emlékét, eredményeit, felfedezéseit megpróbálják lekicsinyíteni, megsemmisíteni. Az utókornak büszkének kéne lennie erre a kivételes emberre!

Forrás: Érdekes világ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

További érdekességek: