Közel 200 millió dollár értékű jádekövet találtak Mianmarban - Érdekes.info

Közel 200 millió dollár értékű jádekövet találtak Mianmarban

Hatalmas méretű jádekövet találtak Mianmarban (korábbi nevén Burma), az ország északi részén található Kachin tartomány egyik bányájában.

A közel 175 tonnás kő 4,3 méter magas, 5,8 méter hosszú és igencsak értékes, hiszen az előzetes becslések alapján 170 millió dollárt, átszámítva több mint 50 milliárd forintot érhet. A bányászok és a helyi politikusok azt hangoztatták, hogy a hatalmas kő felbukkanása jó jel az egész ország számára.

A hatalmas méretű ásványi jáde féldrágakő
A hatalmas méretű ásványi jáde féldrágakő

Az értékes jádekő nagy valószínűséggel Kínába kerül majd feldarabolva, ahol ékszereket és szobrokat készítenek belőle. A jáde a kínai iparművészetben fontos szerepet játszó, régóta megbecsült féldrágakő. A jádefaragás egyébként több mint 4000 éves múltra tekint vissza.

Jádekőből készült ékszer

A jáde két különböző követ jelöl: az egyik a nefrit, a másik a jadeit. Mindkét ásvány több színben fordul elő, nehéz megkülönböztetni őket. Mianmarban a jadeit a gyakoribb, valószínűleg a most talált tömb is az. Mianmar egyébként a világ egyik legnagyobb jáde-lelőhelye, innen származik a minőségi jadeitok mintegy 70 százaléka. A jáde bányászat az ország GDP-jének csaknem a felét teszi ki, ugyanakkor korrupció, szervezett bűnözés és a környezetkárosítás jár együtt vele.

Ez az államilag is támogatott drágakő bányászat azonaban semmiféle módon nem hasonlítható össze az amerikai Murfreesboroban néphagyományként folytatott szedd-magad gyémántkereséshez, ahol is a megtalált drága- vagy féldrágakő szabadon hazavihető.

Csiszolt jádéból gyönyörű ékszereket készítenek
Csiszolt jádéból gyönyörű ékszereket készítenek
Jádekőből készült ékszer
Jádekőből készült amulett
Jádekőből készült amulett
Forrás: Érdekes világ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Még több érdekes: