Két új dinoszaurusz fajt találtak a Wight-szigeten - Érdekes.info

Két új dinoszaurusz fajt találtak a Wight-szigeten

Eddig felfedezetlen két nagy ragadozó dinófaj csontjaira bukkantak a tudósok a Wight-szigeteken, melyeket gyűjtögetők szedték össze 2013 és 2017 között a Chilton Chine közelében található, korai krétakori rétegeket felnyitó vízmosásból.

A csontok több mint 125 millió évvel ezelőttről származnak, irja a Nature magazin. A dinók, akikhez a csontok tartoztak, a kutatók szerint szoros kapcsolatban állnak a Szpinoszaurusszal, mindemellett pedig szokatlan, krokodilszerű koponyával rendelkeztek. Utóbbi lehetővé tette, hogy szárazföldön és vízben is tudjanak zsákmányra vadászni.

A dinócsontok megtalálásának helyszíne a Wight-sziget partjainál
A dinócsontok megtalálásának helyszíne a Wight-sziget partjainál / Kép: ScienceAlert

A Southamptoni Egyetem kutatói elemezték a leleteket, arra jutottak, hogy valóban korábban ismeretlen dinófajokról lehet szó. A tanulmány vezetője, Chris Barker szerint nemcsak a hozzájuk legközelebb álló szpinoszaurusztól, a Baryonyxtól térnek el a talált koponyák, hanem még egymástól is.

Ceratosuchops inferodios
Ceratosuchops inferodios

Az egyik faj a Ceratosuchops inferodios nevet kapta, ami nevében utal egyrészről az állat szarvas-dudoros fejformájára, másrészről pedig arra, hogy a gémhez hasonlóan vadászik, szárazföldön és vízparton egyaránt. A másik faj a Riparovenator milnerae nevet kapta Angela Milner paleontológus tiszteletére (ő nevezte el a Baryonyx dinókat).

Riparovenator milnerae – speedpaint
Riparovenator milnerae (gyorsrajz) / Kép: Emily Stepp

A csontokból hiányoznak darabok, de a kutatók szerint mindkét állat nagyjából kilenc méter hosszú lehetett – ebből egy méternyit vett el hatalmas koponyájuk.

Forrás: Telex
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Ajánlott olvasnivalók: