A világ legnagyobb földalatti városát fedezték fel Törökországban - Érdekes.info

A világ legnagyobb földalatti városát fedezték fel Törökországban

A nagy részt Göreme Nemzeti Park területén található vidék alig 40 km átmérőjű, mégis napokra elegendő látnivalót biztosít. Hajdanán egy vulkán alakította ki ezt az egyedi tájat, majd a VII. századtól idetelepülő lakosok, szerzetesek vájtak a sziklákba megannyi remetelakot, kolostort, kápolnát és templomot. A számos földalatti ‘városról’ nem is beszélve.

Kappadókia a föld alatti város

A világ legnagyobb ősi földalatti városát találhatták meg a törökországi Kappadókiában egy városfejlesztési projekt során. A Hürriyet Daily News című török lap beszámolója szerint egy új városnegyed építése közben, a földmunkák során egy 5000 éves, legalább hét kilométer összjárathosszúságú földalatti városra bukkantak a nevsehiri erőd alatt. Az újság a 2014-es év régészeti felfedezésének minősítette a barlangváros megtalálását.

A világ legnagyobb földalatti városa
A föld alatti város
A világ legnagyobb földalatti városa
Kép: Britannica
Kappadókia a föld alatti város
Kép: Britannica

A többi kappadókiai földalatti városhoz hasonlóan az újonnan felfedezett település is alagutakból, rejtett templomokból és menekülőaknákból áll. A Hürriyet Daily News szerint az egyelőre még nem teljesen feltárt barlangváros valószínűleg nagyobb, mint a térség legnagyobb és legismertebb hasonló létesítménye, a 11 szinten a föld alatt elterülő, 600 bejárattal rendelkező derinkuyui földalatti város, ahol hajdan akár 20 ezer ember is lakhatott, sőt lehetséges, hogy az egész földkerekség legnagyobb földalatti településére bukkantak.

Kappadókia – mesterséges barlangrendszer a föld alatt
Kappadókia – mesterséges barlangrendszer a föld alatt
Katakombák elképesztő hálózata
Katakombák elképesztő hálózata

Barlanglakások a föld alatt

A helyet védettnek nyilvánították, a városfejlesztést egyelőre máshol folytatják. A barlanglakásokból eddig több mint negyven régészeti leletet tártak fel, de ezekről nem tudni részleteket.

Külön kérdés lehet, hogy a város akkori lakói miért választották lakóhelyül a föld alatti járatokat? Menekültek, féltek valamitől az akkor élt emberek? Nem lehet véletlen ez az elképesztő elszántság és energiabefektetés, amivel ezt megvalósították.

Hasan Ünver nevsehiri polgármester szerint a város többi kerülete alatt elterülő többi földalatti város “még a konyhája sem lehetne” az erőd alatt most felfedezett “metropolisznak”.

Lakóterek és közösségi helyiségek bonyolult rendszere
Lakóterek és közösségi helyiségek bonyolult rendszere
A világ legnagyobb földalatti városa

Több mint 200, rejtett átjárókkal, titkos termekkel és ősi templomokkal teljes földalatti falujával és alagútvárosával Kappadókia a világ egyik legérdekesebb és legnagyobb barlanglakó térsége.

Kappadókia, Törökország
Kappadókia, Törökország

A térség egyedi kinézetéért elsősorban a 25 millió évvel ezelőtti vulkanikus tevékenység, majd az azóta bekövetkezett erózió a felelős. A különböző keménységű kőzetek eltérő kopása és változatos színezete adja a sziklaformációk mesebeli kinézetét. A puha tufakőzetet az itt élő népek munkálták meg lakhatási, később pedig vallási célból, hogy barlanglakásokat és templomokat hozzanak létre. Ezeknek a keletkezése az V.-től a XIII. századig tehető.

Forrás: Érdekes világ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Ezek is érdekesek: