Tragédia a Yosemite Nemzeti Parkban: hatalmas sziklaomlás - Érdekes.info

Tragédia a Yosemite Nemzeti Parkban: hatalmas sziklaomlás

Egy brit turista életét vesztette, két másik kiránduló megsebesült az amerikai Yosemite Nemzeti Parkban történt sziklaomlásokban. A Sierra Nevada nyugati lejtőin elterülő, több mint 3000 négyzetkilométeres nemzeti parkot évente négymillió turista keresi fel.

Kép: Diliff/Wikimedia Commons

Egy hatalmas, 80 méter hosszú és 40 méter széles kőtömb, összesen mintegy 1300 tonna gránit omlott le az El Capitan nevű híres monolitról, maga alá temetve egy 32 éves walesi férfit és súlyosan megsebesítve feleségét. Az első nagy kőomlást legalább hét másik követte csütörtök délutánig, amikor újabb személy sérült meg a lehulló kődaraboktól.

A csaknem egy kilométer magas, majdnem teljesen függőleges El Capitan a kaliforniai nemzeti park egyik emblematikus természeti képződménye, a különleges kihívásokat kereső alpinisták kedvenc célpontja.

Az észak-kaliforniai nemzeti parkban nem szokatlan a sziklaomlás, évi átlagban mintegy 80 történik, de csak ritkán követel áldozatot. A feljegyzések 1857-es kezdete óta 16 ember halt meg és további 100 sebesült meg kőzuhatagban. A legutóbbi ilyen haláleset 1999 júniusában történt, amikor Peter Terbush hegymászó vesztette életét.

Forrás: Érdekes világ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Még több érdekes: