A tengerpart menti városok egy része gyorsabban süllyed, mint ahogy a tengerszint emelkedik - Érdekes.info

A tengerpart menti városok egy része gyorsabban süllyed, mint ahogy a tengerszint emelkedik

A világ part menti nagyvárosainak egy része gyorsabban süllyed, mint ahogy a tengerszint emelkedik – figyelmeztetnek az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szakemberei egy új tanulmányban. A kutatók a Louisiana állambeli New Orleansban és az olaszországi Velencében összegyűlve elemezték a problémát – olvasható a NASA honlapján.

Süllyedő városok – Kong Kong
Süllyedő városok – Kong Kong

A talajvíz és a fosszilis tüzelőanyagok kitermelése, vagy olykor csupán a több nemzedéknyi földművelés miatt a világ part menti területein fekvő hatalmas városok egy része meglepően gyorsan süllyed, ami a környező tengerek szintjének emelkedését még fenyegetőbb problémává teszi. Vannak területek, ahol a süllyedés gyorsabb, mint a tengerszint-emelkedés

– mondta Cathleen Jones, a NASA pasadenai laboratóriumának munkatársa.
Tengerszint emelkedés – veszélyben lévő városok
Vancouver, Kanada

A gyors süllyedés miatt ezeknek a területeknek a nagy része sokkal erősebben van kitéve a klímaváltozás hatásainak, különösen azok, amelyek kevesebb mint tíz méterrel a tengerszint felett fekszenek. Az érintett területek egy részén olyan megalopoliszok fekszenek, amelyek lakossága meghaladja a tízmilliót, amelyről az EcoWatch is írt cikket és az Earth and Space Science News magazinban közölt jelentés szerint a legveszélyeztetettebb térségek a nagy torkolatvidékek, amelyek csaknem 500 millió embernek adnak otthont. Leggyorsabban a kínai Sárga folyó deltája süllyed – évente 250 millimétert -, Délkelet-Ázsiában évi 30-60 milliméternyi, míg New Orleans azon részein, ahol a Katrina hurrikán pusztított, 35 milliméternyi süllyedést mérnek évente.

Tengerszint emelkedés – veszélyben lévő városok
Espírito Santo, Brazília

A kutatók szerint a süllyedéshez természeti és emberi tényezők is hozzájárulnak, ám míg az előbbiek általában csak hosszú idő után, addig az utóbbiak gyorsan éreztetik a hatásukat. A szakemberek ezért olyan speciális pontok felállítását javasolják a világ különböző részein – New Orleansban már működik egy ilyen -, amelyek révén nyomon lehetne követni a süllyedést kiváltó okokat és – amennyiben lehetséges – kezelni is azokat.

Forrás: Érdekes világ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Ajánlott olvasnivalók: