A legnagyobb amerikai atomhulladék temető: WIPP - Érdekes.info

A legnagyobb amerikai atomhulladék temető: WIPP

A WIPP tárolókamrái 600 méterrel a felszín alatt helyezkednek el. Amikor a lerakóhely megtelik, az üreg idővel beomlik és lassan be fogja temeti a só.

Az Új-Mexikóban található WIPPWaste Isolation Pilot Plant (Elkülönített Kísérleti Szeméttelep) 1999 óta az amerikai transzurán-hulladék nagyobb részének szemétlerakó helye. A helyet a stabil tektonikai és geológiai tulajdonságai miatt választották. Az itt található sós síkság a Perm-korszaki tenger többszörös elpárolgásával keletkezett. A térség a geológiai stabilitása és a talajvíz hiánya miatt különösen alkalmas erre a célra.

WIPP – Waste Isolation Pilot Plant
WIPP – Elkülönített Kísérleti Szeméttelep

A transzurán-hulladék az uránnál nagyobb rendszámú radioaktív elemekkel (főként plutóniummal) szennyezett ruházatból és egyéb textíliából, tárgyakból és földből áll. Ez az amerikai nukleáris kutatóprogramok legveszélyesebb mellékterméke, melynek elhelyezése komoly feladat.

WIPP – Waste Isolation Pilot Plant
WIPP / Kép: Department of Energy

Az amerikai Kongresszus 1979-ben hagyta jóvá a WIPP létesítését, 1988-ban kezdték el a kísérleteket, majd 1999-ben megérkezett az első transzurán-hulladék a nukleáris fegyvereket kutató és gyártó albuquerque-i Los Alamos laboratóriumból.

WIPP – Waste Isolation Pilot Plant
WIPP – Waste Isolation Pilot Plant
Kép: Christian Science Monitor

A tárolókamrák 600 méterrel a felszín alatt helyezkednek el. A veszélyesebb RH-minősítésű (távirányítással kezelhető) tartályokat a tárolókamrák oldalába fúrt üregekbe teszik, majd bebetonozzák, míg a kézzel is szállítható CH hordókat egyszerűen leteszik a padlóra. Amikor majd a lerakóhely megtelik az üreg idővel beomlik és lassan betemeti a só.

WIPP – Waste Isolation Pilot Plant
Kép: Department of Energy

Minden radioaktív szállítmány mozgását műholdról kísérik figyelemmel az irányító központban és a WlPP-hez vezető minden útvonalat szigorúan ellenőriznek. Mintegy 25 ezer személy kapott kiképzést arra, hogy riadó esetén mi a teendő.

WIPP – Waste Isolation Pilot Plant
Kép: Stanford University
A transzurán-hulladék többezer évig veszélyt jelent a környezetre
A transzurán-hulladék többezer évig veszélyt jelent a környezetre / Kép: Los Angeles Times
WIPP – Waste Isolation Pilot Plant
Kép: Carlsbad Current-Argus

Nemcsak arra kell azonban ügyelni, hogy a ma élő emberek ne közelítsék meg a helyszínt, hanem arra is, hogy az eljövendő nemzedékek ne tévedjenek oda. Ennek biztosítását verbális és szimbolikus jelek elhelyezésével fogják elérni. Amint a lerakóhely megtelik, egy 11 méter magas és 33 méter átmérőjű dombot emelnek fölé és 128 radarral érzékelhető fémtárgyat, illetve több mágnest tesznek bele geometrikus elrendezésben.

A lerakóhely tágabb, 10 négyzetkilométeres körzetét 8 méter magas gránitoszlopokkal fogják körbevenni, valamint a telep közepére ugyancsak gránit emlékművet helyeznek több nyelvű felirattal és ábrákkal. Két, másik helyen lévő föld alatti kamrába is beírják ugyanezt az információt, amelyet szétküldenek a világ archívumaiba, hogy térképeken is lehessen rögzíteni.

Forrás: Érdekes világ
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Még több érdekes: