Az 1960-as évek legnagyobb magyarországi sikkasztása - Érdekes.info

Az 1960-as évek legnagyobb magyarországi sikkasztása

Egy megfélemlített stróman öngyilkossága kellett a nyomozás megindulásához, mely egy paloznaki kisbolttól a kor legnagyobb bűnszervezetéhez vezetett.

Rémület, bűntény, összeesküvés, ármány és bűnszervezetben elkövetett csalás Magyarországon a XX. század 60-as éveiben. Régen történt…

Jellegzetes vegyesbolt a 60-as években
Jellegzetes vegyesbolt a 60-as években / Kép: Fortepan/Péterffy István

Az 1960-as évek elején Paloznak egy álmos kis település volt a Balaton partján, alig 170 lakóval. Ebben az időben talán nem is kerülhetett volna a hírekbe, ha az ország akkori legnagyobb bűnszövetkezetének botránya nem éppen itt pattant volna ki. Egy évvel a történet kezdete előtt a helyi, a Balatonfüred és Vidéke Körzeti Földművesszövetkezet által üzemeltetett kisboltba új vezető érkezett Korpádi Gyula személyében. Bár a férfi büntetett előéletű volt, semmiképpen sem nevezhetjük nagyléptékű bűnözőnek. Még a csopaki kisbolt vezetőjeként érték sikkasztáson, amiért 1 év 2 hónap szabadságvesztésre ítélték, de jó magaviselete okán 7 hónap múlva szabadult. A szóbanforgó ügyben sem ő volt a bűnszervezet vezére, egyszerűen csak elsodorták magukkal az események.

Korpádi 1963. szeptemberében vette át a kisbolt irányítását és a helyiek hamar megszerették a közvetlen és kedves embert. Persze arról nem tudtak, hogy a férfi – igaz kis tételben – de itt is el kezdte fejni a kasszát. Egy évvel a kinevezése után a leltár 16 ezer forintnyi hiányt mutatott, vagyis az 1400 forintos fizetése mellett még nagyjából ugyanennyivel gazdagította a családi kasszát. A bolt vizsgálatára a szövetkezet legkeményebb ellenőrét küldték ki, aki menten fel is tárta a hiányt. Az események itt azonban meglepő fordulatot vettek. A sziklaszilárdnak ismert revizor ugyanis egy mozdulattal eltüntette a hiányt, felkerekítve az által kiszámolt árukészlet értékét. Korpádi ekkor valószínűleg felsóhajtott, de nem is sejtette, hogy a halálos ítéletét írta alá.

A paloznaki szatócsbolt
Az impozáns megjelenésű paloznaki szatócsbolt / Kép: Tükör Magazin

Az ellenőr ugyanis nem szívjóságból fedezte a kisboltos stiklijét. Valójában tagja volt annak a bűnszövetkezetnek, melyet a Földműves szövetkezet főkönyvelője agyalt ki és működtetett, így szinte az összes, felügyeletük alatt álló boltban és vendéglátóhelyen fejték a népvagyont. A köznyelvbe „füredi banda” néven vonultak be, mivel a szövetkezet és a szervezet központja is itt volt.

A módszerük a primitívségig egyszerű volt: gyakorlatilag pénzkifizetőhelyként használták az egységeket, az ellenőrzést pedig „megbízható” emberek végezték, akik az árukészletet a központi nyilvántartáshoz igazították.Az ellenőr innentől Paloznakon is havi rendszerességgel jelent meg és bekasszírozta a kötelező sápot. Volt, hogy hozott – jellemzően használt tárgyakból álló – árut, de annak ellenértékét azonnal kivette a pénztárgépből, cseppet sem érdeklődve aziránt, hogy a termékeket el lehet-e adni egyáltalán. Persze legtöbbször csak egyszerűen kivette az általa méltányosnak ítélt összeget és néhány finomságot, majd a szokásos főkönyv javítás után angolosan távozott.

Vegyesbolt a 60-as években
Kép: Fortepan

A kisboltos olyan szinten meg volt félemlítve, hogy feljelentésen nem is gondolkozott. Mindenét pénzzé tette és kölcsönöket vett fel, hogy vissza tudja tölteni a hiányt, de egyszerűen nem tudott annyi pénzt előteremteni, hogy tartsa a lépést a bűnszövetkezet igényeivel. Végül a szövetkezet kapott egy központi ellenőrzést, mely már „csak” 3 ezer forint hiányt talált a boltban. A bűnszervezet ekkor azonnal lépett és feljelentették Korpádit, majd leváltották, és egy másik boltba helyezték.

A leltárhiány miatti vizsgálatban a szerencsétlen férfi – valószínűleg nem jószántából – mindent magára vállalt. Tanúvallomásában azt állította, hogy három éven keresztül pénzt és árut adott kölcsön rokonainak, ismerőseinek a bolt készletéből és ebből adódik a hiány. A férfi könyörtelen harapófogóba került: ha beszél, akkor a bűnszövetkezettel kerül szembe, ha hallgat, akkor viszont – visszaesőként – igen hosszú börtönnel kell szembenéznie. Koprádi ezért öngyilkosságot követett el.

Egy este nikotin oldatot ivott, de a mérgezés előtt még írt egy búcsúlevelet. Ebben lejegyezte, hogy a rendőrség nézze meg alaposan a bolt könyvelését, és név szerint megemlítette a kőkemény ellenőrt is. Az ügyet egy fiatal és agilis hadnagy kapta meg, aki nem volt rest utánanézni a dolgoknak. A rendőrségi szakértők hosszas vizsgálódás után rátaláltak a könyv javításaira, és innen már csak idő kérdése volt az ügy felgöngyölítése.

Kiderült, hogy a paloznakival azonos módon az évek során a szövetkezet majd minden fontosabb boltjában sorozatosan loptak, csaltak, sikkasztottak. A boltvezetők Arácson, Akaiiban, Csopakon, Pécselyen, Paloznakon, ezenkívül Füreden vagy öt boltban, vendéglőben, egymástól függetlenül azonos hamisítási módszerekkel éltek. Ezen felül a bűnszervezet arról is gondoskodott, hogy a náluk jelentkező „megbízható” emberek hamar az általuk kért vendéglátóegység vezetői székében találják magukat.

Étterem Budapesten
Vendéglátóegység Budapesten / Kép: Fortepan

Az ügyben végül 48 oldalnyi periratot olvastak 19 vádlott fejére, miközben két hónap alatt 120 tanút hallgattak meg. A vádlottak összesen 25 évnyi börtönbüntetést kaptak. Az ügy fővádlottja, a Földműves szövetkezet főkönyvelője 5 évet töltött rács mögött. Ő egyébként egy pillanatig sem tagadta a bűnösségét. Vallomásában elmondta, hogy amikor a szövetkezethez került, az elődje egy éppen ilyen hálózatot működtetett, és úgy gondolta ez neki is összejöhet. Arra a kérdésre, hogy nem félt-e a lebukástól kifejtette, hogy elődje ugyan lebukott, de büntetésként csupán egy másik megyébe helyezték át, azonos pozícióba. Mitől kellett volna hát félnie? Úgy tűnik, hogy a bűnszervezet mellett felsőbb kapcsolatokat is kellett volna építenie…

Forrás: Tó-retró blog
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Kapcsolódó érdekes: